RO EN
Coșul este gol

VSA: Proiectele de pe plansetele arhitectilor, puse in executie peste cel putin un an

Arh. Vlad Simionescu, directorul general al biroului de proiectare Vlad Simionescu & Asociatii Arhitecti (VSA), din Bucuresti, sustine ca in domeniul constructiilor din tara noastra exista un ecart de cel putin un an intre activitatea de proiectare si executie a unui obiectiv. “Proiectele care sunt pe plansetele arhitectilor vor intra in constructie peste cel putin un an, dar numai in conditiile in care investitia va fi justificata financiar la momentul respectiv”, subliniaza Vlad Simionescu. In opinia sa, avand in vedere acest aspect, deocamdata nu exista premisele unor schimbari majore pe piata de profil in urmatorii doi ani.
 
- In ce fel afecteaza criza financiara sectorul de arhitectura/proiectare si cum s-ar putea rezolva deficientele existente?
- Din fericire, biroul nostru a avut de lucru continuu pe toata perioada crizei. Desigur, recesiunea economica care a influentat considerabil domeniul constructiilor ne-a afectat si pe noi prin diminuarea numarului de proiecte  care au ajuns pe plansete. Romania are inca nevoie de foarte multe investitii elementare incepand cu sectorul rezidential sau educational si finalizand cu cel comercial sau logistic. Stimularea investitiilor in constructii prin acordarea de credite in mod rational ar debloca activitatea din acest sector, care are un foarte mare potential de crestere. Majorarea controlata de nevoile reale si nu numai de cele speculative ar aduce o stare de normalitate in toate domeniile de activitate.
- Cum credeti ca se vor dezvolta, din punct de vedere arhitectural, mediul urban si cel rural in urmatorii ani? Sunt suficiente proiectele actuale derulate de anumite autoritati locale?
- Mediul urban, ca si cel rural, are nevoie in primul rand de investitii masive in infrastuctura acolo unde nu exista sau unde trebuie inlocuita. Reparatiile curente dese nu rezolva problema pe termen mediu sau lung si nu reprezinta decat o risipa de bani nejustificata comercial. Exista bugete substantiale alocate infrastructurii oraselor dar acestea nu par a fi folosite si administrate rational, iar populatia nu este informata suficient despre destinatia exacta a acestor fonduri, despre proiectele pe termen lung, despre investitiile noi etc. In contextul actual, in care politicul nu are o viziune de ansamblu si un plan de dezvoltare a tarii pe termen lung previzibil si sustenabil, dezvoltarea oraselor si a satelor va stagna.
- Ce evolutie vor consemna piata constructiilor si domeniul arhitecturii/proiectarii in perioada 2013-2014? - Pentru ca piata constructiilor sa evolueze optim este nevoie de multe proiecte noi. Intrucat timpul de proiectare a unei investitii este in jur de un an de zile putem previziona ca, in acest an si in 2014, domeniul de profil nu va evolua foarte mult. Sunt proiecte in constructie, insa numarul lor este mic si este vorba mai mult despre obiective proiectate cu mai multi ani in urma. Proiectele care sunt pe plansetele arhitectilor vor intra in constructie peste cel putin un an numai in conditiile in care investitia va fi justificata financiar la momentul respectiv.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter