Cu voturile PSD, PNL, UDMR si ale minoritatilor nationale, Parlamentul a adoptat, miercuri, o serie de modificari la Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, inclusiv aceea potrivit careia functia de arhitect-sef la comune, orase si municipii sa poata fi ocupata si de alte persoane, nu doar de absolventi de arhitectura sau urbanism. USR a votat impotriva acestor modificari, iar deputata USR Oana Cambera explica riscurile ce decurg din deprofesionalizarea acestei functii.
„PNL, PSD si UDMR au votat un proiect de lege prin care desfiinteaza profesionalismul in serviciile de urbanism din administratiile publice locale si judetene. Proiectul modifica conditiile pentru ocuparea functiei de arhitect sef si genereaza un risc major pentru modul in care se vor dezvolta localitatile noastre”, declara Oana Cambera.
Modificarile votate miercuri de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, prevad:
- Functia de arhitect sef la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor va putea fi ocupata si de ingineri constructori si de ingineri cu specialitate inginerie economica in constructii. Nici macar nu mai este nevoie ca acestia sa treaca printr-o testare organizata de asociatiile profesionale;
- Documentatiile de urbanism realizate prin Asociatii de Dezvoltare vor putea fi semnate de angajatii acestora, care vor avea prerogativele unei functii publice si nu vor trebui sa indeplineasca nici macar conditiile minimale de mai sus.
„USR a votat contra proiectului pentru ca isi doreste profesionisti in functiile publice si o dezvoltare urbanistica responsabila. Nu doar atat, USR este singurul partid care, plecand de la problema semnalata de autoritatile locale privind deficitul de arhitecti-sefi, a propus solutii prin dialog cu specialistii. Am depus impreuna cu colegul meu din Comisia de administratie publica, Tudor Benga, amendamente ce vin in concordanta cu punctele de vedere ale asociatiilor profesionale: Ordinul Arhitectilor din Romania si Registrul Urbanistilor din Romania. Aceleasi puncte de vedere ale specialistilor au fost transmise si in 2020, cand Parlamentul a adoptat un proiect de lege cu acelasi obiect, initiat de insusi autorul cartilor nescrise si plagiatorul masteratelor, deputatul si ex-ministrul Florin Roman. Proiectul nu a fost promulgat si s-a intors spre reexaminare. Reexaminarea nu s-a realizat, insa, intamplator sau nu, ideea a renascut intr-o Ordonanta de Urgenta”, declara Oana Cambera.
USR solicita presedintelui Romaniei sa nu promulge legea in forma actuala, ci sa o retrimita Parlamentului spre reexaminare.