RO EN
Coșul este gol

STUDIO AE estimeaza o majorare de 20-25% a cifrei de afaceri din anul 2022

Anul 2021 a fost unul dintre cei mai creativi pentru echipa Studio ae - architecture & evolution, in care arhitectii au reusit sa finalizeze noi concepte foarte diferite - de la spatii comerciale la noi cartiere, un proiect de reconversie a unui spital, refurbish de pensiune si un resort destinat relaxarii. Un proiect foarte interesat al Studio ae din 2021 este reabilitarea fostului spital din comuna Balta, judetul Mehedinti. Este vorba de o cladire veche de 100 de ani, cu valoare arhitecturala deosebita, pe care a integrat-o intr-un centru destinat rejuvenarii, care va contine si aproximativ 100 de spatii de cazare si o zona verde cu alei si gradini, un complex turistic si de sanatate cu sere, o mica biserica, un restaurant si o zona administrativa necesara functionarii. Studio ae a reusit sa inregistreze cresteri constante in ultimii ani, iar estimarea pentru 2022 vizeaza un avans de 20-25% al cifrei de afaceri, comparativ cu 2021. In prezent, arhitectii lucreaza la o gama diversificata de proiecte, preponderent rezidentiale, office & retail. Despre activitatea companiei si tendintele din arhitectura vorbeste, in continuare, arh. Elena Stefanescu, cofondator la Studio ae.
 
- Cum evolueaza activitatea companiei in 2022 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta pe termen scurt si mediu?
- Observam o preocupare a clientilor nostri pentru proiecte sustenabile, verzi, cu un consum redus de energie. Multi sunt preocupati de natura, de mediu si vor sa construiasca de calitate. Intr-adevar situatia cu razboiul a accelerat problematicile care erau prezente inca din 2021: lipsa materiilor prime, probleme in lanturile de aprovizionare si inflatia. Am observat, insa, ca cei care erau decisi sa construiasca au continuat si nu s-au oprit pana nu au dus proiectul la finalizare.
Studio ae are proiecte noi si diversificate, cerere exista, dar evident ca si presiunea asupra bugetelor e tot mai mare. Dialogul cu clientul, cu echipa constructorului si cu partenerii de afaceri pentru toate etapele de proiectare si executie este, dupa parerea mea, solutia pentru a reduce riscurile inghetarii proiectelor in derulare. O solutie pentru un dialog deschis este modul in care detaliem noi listele de cantitati, astfel incat sa se poata urmari pe articole/materiale evolutia preturilor. Acest mod transparent ajuta atat clientul, cat si constructorul sa ajunga la un bun final.
 
 
- Cum va aliniati noului trend de constructii eficiente energetic?
- Noi sustinem de mult timp construirea cladirilor eficiente energetic. Arh. Andrei Stefanescu, cofondator Studio ae, a finalizat Masterul de Audit energetic si dezvoltare durabila in 2012. Prevederile europene privind eficienta energetica erau cunoscute mai mult la nivelul specialistilor. Pana relativ recent, nu era un domeniu cu atat de mare interes. In ultimii 2-3 ani, odata cu obligativitatea nZEB si mai ales de cand cu explozia preturilor le energie si gaze, acest subiect devine de interes larg. Noi avem in lucru cladiri pe care vrem sa le certificam la standard de casa pasiva conform metodologiei atestate in Germania. Pentru a atinge aceste performante, este nevoie de o echipa extinsa de proiectare si o coordonare de detaliu foarte buna, pe care noi le avem.
 
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in contextul actual?
- Cea mai evidenta tendinta, avand in vedere contextul actual, este cea de constientizare a faptului ca resursele sunt limitate. Nu vorbesc doar de energie, ci si de materiile prime pentru constructii. Ucraina este printre cei mai mari producatori de metal din Europa si razboiul a complicat situatia. Este, pe de alta parte, o oportunitate pentru Romania sa reia productia de fier si nu numai. Dupa finalizarea razboiului, reconstruirea Ucrainei va fi prioritara. Deja marile birouri internationale de arhitectura, cum ar fi Norman Foster, vorbesc despre proiectele de reconstructie a acestei tari.
 
 
- Ce investitii aveti in plan in sensul digitalizarii activitatii?
- La nivel de investitii in IT, Studio ae a extins gama de soft-uri pe care le-am achizitionat pentru proiectare, sustinem training-uri cu echipa noastra de arhitecti pentru buna utilizare a optiunilor puse la dispozitie de Soft-ul Revit si Autodesk.
Studio ae a integrat BIM, 3D si Revit in proiectare inca de cativa ani si a livrat deja proiecte utilizand aceste tehnologii in toate fazele de proiectare, de la concept la proiectele pentru executie: noul concept Cora Urban, un complex locuinte insiruite, proiecte de reabilitare a unor cladiri existente si de locuinte cu un consum redus de energie. Andrei Stefanescu este unul din trainerii invitati ai cursului Arhitectura &
Tehnologia - Curs BIM organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania, cursuri organizate de Graphein & Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Bucuresti si dedicate arhitectilor.
Deja noile tehnologii au schimbat fata arhitecturii si constructiilor. Am trecut de la o plansa de proiectare la simulari care permit vizualizarea cladirii din faza de proiect. Un studiu al Comisiei Europene din 2019 privind BIM estimeaza ca prin digitalizarea completa in domeniul constructiilor in proiectele non-rezidentiale din Europa ar conduce la reducerea costurilor intre 0,6 - 1 trilioane euro (cu 13-21%) in faza de proiectare si construire, iar in utilizarea cladirilor intre 0,3-0,4 trilioane euro (reducere de 10-17%).
Cum arata viitorul? Vom construi folosind roboti si imprimarea 3D, vom genera solutii de design bazate pe algoritmi, vom utiliza programarea pentru a lua decizii care tin inclusiv de estetica. Va conta mai mult argumentul eficientei si, cu ajutorul calculatorului, se vor optimiza solutiile si consumul de materiale. Pe viitor, se va continua dezvoltarea tehnologiilor de tip BIM, realitate augmentata, VR (virtual reality), integrarea informatiilor si colaborarea folosind infrastructura cloud. In plus, dezvoltarea AI (inteligenta artificiala) in domeniul arhitecturii si designului va fi disponibila.
 
 
- Cum ar putea orasele Romaniei sa devina mai frumoase si prietenoase cu locuitorii?
- Totul porneste de la oameni si de la dorinta lor de a se implica pentru a schimba lucrurile in bine, constientizand problemele care ii deranjeaza. Cred ca fiecare dintre noi putem schimba ceva, macar prin exemplul oferit celorlalti si apoi prin implicare constanta. Bucurestiul se poate schimba relativ repede, punandu-se in valoare exact acel ceva in jurul caruia s-a creat burgul. Raul pe malul caruia s-a intemeiat "Orasul lui Bucur" este intr-un con nemeritat de umbra de prea mult timp. Dar, in ultima perioada, lucrurile par ca incep sa se miste. Se constientizeaza mult mai mult importanta raului in viata Capitalei, au loc dezbateri, cercetari, se creeaza curente de opinie in randul specialistilor. A aparut recent un volum interesant, "Dambovita, apa grea", care a vazut lumina tiparului sub umbrela Academiei de Stiinte Tehnice si a Universitatii de Arhitectura & Urbanism "Ion Mincu". Volumul include studiile si cercetarile unor mari personalitati din domeniul urbanismului, ingineriei si arhitecturii din Romania. Am avut onoarea si placerea sa fiu printre autori si am prezentat viziunea echipei Studio ae asupra integrarii Dambovitei in viata Bucurestiului. Speram ca propunerile noastre, concepte premiate la concursuri nationale si internationale, sa prinda contur si sa ofere o calitate ridicata a locuirii in Capitala, alaturi de celelalte proiecte. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter