RO EN
Coșul este gol

QUADRATUM: Dublare a efectivului de specialisti si noi perspective de dezvoltare

Activitatea biroului de arhitectura si proiectare Quadratum Architecture isi mentine traiectoria ascendenta si in 2023, dupa rezultatele bune inregistrate in 2022, atat ca volum, cat si din perspectiva complexitatii, dificultatii si diversitatii proiectelor. Pe langa proiectarea "in-house" de arhitectura, compania a adaugat in practica sa si alte specialitati, precum cele de inginerie de rezistenta, urbanism si speram pe viitor si infrastructura. De asemenea, echipa Quadratum s-a dezvoltat, de la 12 persoane in 2021 la 30 in 2022, iar planurile pentru 2023 vizeaza continuarea acestei cresteri spre un efectiv, de  60 de persoane, specialisti in proiectare din toate domeniile (inginerie structurala si de instalatii, specialisti BIM, specialisti cu experienta si calificare dovedita in ceea ce priveste monumentele istorice, personal calificat pentru proiectarea cladirilor verzi, infrastructura).
"Vizam sa integram in activitatea noastra proiecte unitare si complexe, cum este, de exemplu, proiectul realizat in cadrul complexului educational - Colegiul Tehnic "Miron Nicolescu" din Sectorul 4 al Bucurestiului. Acesta reprezinta un model de buna practica in implementarea proiectelor coordonate, unitare si multifunctionale dezvoltate din fonduri publice. Cladirile din ansamblu au fost finalizate si receptionate, iar in baza implementarii proiectului, spatiile au autorizatii de functionare in conformitate cu normele in vigoare. Ansamblul generat reprezinta insumarea unei serii de investitii - interventii asupra cladirilor existente, remodelari, consolidari, constructii noi, rezultatul final fiind un campus unitar din punct de vedere arhitectural, ce deserveste o capacitate de pana la 2.000 de utilizatori - fiind alcatuit din mai multe corpuri de cladire pentru invatamantul prescolar, gimnazial si liceal. Alaturi de acestea, in campus au fost construite doua camine pentru elevi, cu o capacitate de 75 de camere de cazare, o sala de sport si una multifunctionala. Noul campus reprezinta un adevarat hub educational, care este promovat la nivel european ca model", a declarat arh. Emanuel Visan, Managing Partner al Quadratum Architecture.
 
 
Focus pe cladirile educationale si de sanatate
Compania Quadratum Architecture isi concentreaza activitatea pe proiecte din domeniile de educatie si sanatate, din dorinta de a contribui la dezvoltarea Romaniei. Biroul a realizat mai multe proiecte finantate de Compania Nationala de Investitii (CNI), in sistem de proiectare si executie, cu focus pe cladirile si investitii sportive, dar si educationale. Un exemplu de astfel de proiect, este o cresa de 110 locuri din Bucuresti, construita de la zero, parte dintr-un proiect mai amplu finantat de CNI, unde recent s-a semnat prima faza determinata. Un alt obiectiv realizat in baza unui contract tip proiectare si executie (HG1N1) este si Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Judetean din Drobeta-Turnu Severin, care se alatura, prin cei 1.500 mp construiti, spitalului existent, a carei executie este preconizata a se finaliza in acest an.
Ne dorim ca toti copiii sa beneficieze de sansa de a creste in crese, gradinite, scoli, sali de sport, bazine de inot sau sa beneficieze de spitale moderne, la standarde internationale. Suntem motivati sa participam cu experienta noastra la dezvoltarea acestor obiective si consideram ca, in prezent, avem expertiza necesara atat pentru proiecte dezvoltate de la zero, cat si pentru proiecte de consolidare si reabilitare a unor obiective existente. Dorim sa mentionam aici mai multe proiecte de reabilitate si modernizare a unor cladiri construite in anii '70 in administrarea DGAPI din cadrul Primariei Sectorului 2, printre care se afla corpurile Liceului Tehnologic «Sf. Pantelimon» sau Corpurile Scolii nr. 25 (C1 - Scoala, C2 - Sala de Sport), sau reconversia functionala a unor cladiri precum un fost atelier din cadrul Scolii Gimnaziale nr. 25, care va deveni dupa finalizarea lucrarilor de executie, din cursul acestui an, o noua gradinita la standarde europene.
 
 
Ne bucura sa vedem cum tot mai multe autoritati din intreaga tara, de la localitati mai mici sau mai mari inteleg sa investeasca in dezvoltarea propriilor localitati prin proiecte cu finantare locala sau europeana. In prezent Quadratum Architecture este implicata in faza de proiectare si executie, in mai multe proiecte precum: Selimbar, Talpa, Turnu Magurele, Bailesti. Experienta acumulata aici, ne-a ajutat in diversificarea portofoliului si calificat intr-o serie de proiecte de reabilitare, extindere si eficientizare energetica finantate prin programul PNRR si PORR pentru mai multe obiective de invatamant din cadrul Primariei Sectorului 3", 
 
Estimari de crestere a pietei de proiecte, pe termen scurt si mediu
Tinand cont de programele de finantare active, fie ele din perspectiva europeana (PNRR), respectiv alte linii de finantare - din directia CNI, BIRD sau alte programe punctuale, arhitectii de la Quadratum se asteapta la o crestere semnificativa a proiectelor complexe, respectiv cu necesitate de proiectare multidisciplinara si implicarea unui numar mare de specialisti.
"In anii care au trecut, respectiv incepand cu finalul anului 2021 si inceputul lui 2022, am vazut un interes crescut al autoritatilor, indiferent de marimea unitatilor administrativ-teritoriale, pentru pregatirea documentatiilor tehnice in vederea accesarii unor axe de finantare precum axele din PNRR, AFM sau POR - avand si prilejul de a contribui la elaborarea unor astfel de proiecte, precum renovarea unei scoli din comuna Plopu, modernizarea Liceului Tehnologic «Avram Iancu» din Targu Mures sau reabilitarea energetica aprofundata a Palatului Administrativ din Drobeta-Turnu Severin", a adaugat arh. Emanuel Visan.
 
 
In prezent, proiectul de reabilitare energetica aprofundata a Palatului Administrativ din Drobeta-Turnu Severin, ce va beneficia de finantare din PNRR, se afla in etapa preliminara DALI, iar la finalizarea lucrarilor de reabilitare si eficientizare energetica va avea o contributie majora in imbunatatirea mediului construit si redarea catre oras a unei cladiri emblematice, pregatite sa fie utile si urmatoarei generatii, printr-o integrare in patrimoniul construit, dar si prin reducerea amprentei de carbon si a consumurilor de energie.
"Pentru toti cei care lucreaza in proiectare pentru obiective publice, este deja un lucru bine cunoscut ca, in realitate, se fac foarte multe scoli, spitale si gradinite si, deja de cativa ani, acest lucru nu mai este valabil doar pentru autoritatile cu multa experienta sau putere financiara, ci vedem administratii cu spirit intreprinzator si ambitie, care prin implicare si sarguinta, reusesc sa atraga finantari", remarca reprezentantul Quadratum Architecture.
 
Orientare a pietei catre proiecte publice, arhitectura verde si presiune pe costuri
Potrivit arhitectului Emanuel Visan, contextul economic actual vine cu o presiune suplimentara in optimizarea solutiilor proiectate din perspectiva beneficiarilor. Scaderea proiectelor din mediul privat a fost compensata de o crestere exponentiala a celor publice, generata de perspectivele de finantare europeana, din numeroase axe, atat pentru constructii civile, cat si pentru infrastructura mare. 
Apare din nou, in piata si in legislatie, notiunea unor standarde de cost, cu privire la investitiile publice, unde putem certifica ca in raport cu devizele pentru proiectele recent emise, respectiv ofertate si intrare in executie, costurile se ridica pentru o cladire noua, corespunzator dotata si echipata, inclusiv pentru standarde NZEB, la aproximativ 1.500 - 1.700 de euro/ mp.
 
 
"Avand in vedere complexitatea si cerintele tot mai ridicate ale clientilor, si aici putem mentiona nevoia de a proiecta in sistem BIM, respectiv cladiri certificate NZEB, precum si necesitatea emiterii unor proiecte cu grad inalt de detaliere si acuratete, inca de la etapele preliminare (SF/ DALI), putem concluziona ca este absolut necesara o majorare a tarifelor practicate pentru atragerea si mentinerea personalului foarte calificat in domeniul arhitecturii si al ingineriei. Tinand cont de dinamica domeniului, este nevoie de tot mai multe investitii in tehnica de lucru pentru a tine pasul cu inovatiile din domeniu", a subliniat arh. Emanuel Visan.
Atat din perspectiva legislativa recent promulgata, cat si din cea a beneficiarilor (atat publici, cat si privati) este tot mai actual conceptul de "arhitectura verde", care se regaseste in majoritatea proiectelor, de la scoli sau cladiri administrative, pana la investitii majore, precum cele de sanatate publica, aeroporturi sau centre multifunctionale.
"Un astfel de proiect din portofoliul Quadratum Architecture este Noua Scoala din Incinta Scolii Gimnaziale Nr. 190, din Sectorul 4 al Capitalei, unde avem deja proiecte receptionate in anii recenti (bazinul de inot si sala de sport), urmand sa fie demarata partea de implementare cu scopul de a obtine o Scoala Verde, in conformitate cu Componenta C15 - Programul I10 - Crearea unei retele de «Scoli Verzi»", a precizat specialistul. 
 
 
***
Quadratum Architecture este o companie tanara de arhitectura si proiectare din Bucuresti, infiintata in urma cu aproape 8 ani. Specializata in realizarea de proiecte publice, compania are stabilite ca obiective pe termen mediu livrarea proiectelor curente si diversificarea competentelor, respectiv a specialitatilor asigurate in cadrul companiei. Pe termen mediu, compania se va orienta catre dezvoltarea si calificarea echipei pentru o tranzitie catre Full-BIM, respectiv pe o digitalizare a tuturor proceselor de proiectare incluzand tehnologii de Inteligenta Artificiala. Anticipand atingerea tuturor obiectivelor imediate si cele pe termen mediu, Quadratum Architecture se va orienta preponderent catre proiectele de mare anvergura, atat pe piata locala, cat si extinderea activitatii la nivel international.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter