Noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Bucuresti, legea care reglementeaza regulile urbanistice in Capitala, nu va fi gata inaintea anului 2020 potrivit estimarilor lui Adrian Bold, arhitectul-sef din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB). Actualmente, este in vigoare vechiul PUG, a carui perioada de valabilitate expirata a fost prelungita in mai multe randuri, ultima interventie in acest sens datand din luna decembrie 2015, cand valabilitatea legii a fost prelungita cu trei ani, respectiv pana la finele anului 2018. PUG-ul a expirat inca de pe 21 decembrie 2010 si a mai fost prelungit cu cate un an, in 2010 si 2011, apoi cu trei ani in 2012.
"Lucram la PUG de ceva vreme. Documentul a fost usor supralicitat si s-au adaugat sarcini suplimentare. Finalizarea documentului trebuie urgentata, deoarece orasul are nevoie de un teritoriu mai mare, acum suprafata acestuia fiind destul de restransa pentru cei peste doua milioane de locuitori. De asemenea, consider ca Bucurestiul este impartit ciudat, greu de gestionat, pentru ca toate cele sase sectoare ajung in centru. Mai mult, exista anumite orgolii intre primarii de sectoare si PMB. Lucrurile ar trebui unificate, pentru o mai buna gestionare a Capitalei", a declarat Adrian Bold.
Actualul PUG a fost elaborat pentru perioada 2000-2010 si prelungit, ulterior, pana in 2015. In anul 2012 a fost lansat concursul de solutii pentru elaborarea noului PUG, iar in octombrie 2013 s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucurestiului. Cu o valoare de 35,2 milioane de lei (fara TVA) si un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea, intr-o prima etapa, elaborarea formei sintetizate a PUG in vigoare si stadiul actual al dezvoltarii urbane, cu o perioada de derulare de patru luni. In faza a doua ar fi trebuit intocmit PUG si Regulamentul Local de Urbanism, intr-o perioada de 17 luni, iar ulterior, intr-o ultima etapa, ar fi trebuit elaborate documentatiile specifice obtinerii avizelor necesare aprobarii PUG al Municipiului Bucuresti si a Regulamentului Local de Urbanism de catre CGMB si obtinerea acestor avize (4 luni). Acest document, strategic pentru dezvoltarea oricarui oras, reglementeaza organizarea retelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistica, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic si circulatia terenurilor si protejarea monumentelor istorice.