Incepand cu data de 23 iunie 2017, ce a reprezentat momentul publicarii pe portalul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a noului proiect de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea regulamentului general de urbanism, a inceput sa se parcurga termenul de 10 (zece) zile calendaristice pana cand factorii interesati mai pot trimite reprezentantilor ministerului de resort diverse observatii si propuneri privind acest proiect de act normativ. Printre modificarile incluse in proiect, se remarca si acelea de la art. 3 al anexei nr. 1, articol dupa care se va introduce o completare (3 indice 1), ce precizeaza: „orice extindere a suprafetei intravilanului prin intermediul planurilor urbanistice generale sau planurilor urbanistice zonale trebuie fundamentata prin analiza indicatorilor socio-economici si este conditionata de completarea documentatiei de urbanism cu un studiu de impact privitor la costurile generate ce trebuie suportate din fonduri publice si cu planul de implementare, cu indicarea termenelor si surselor de finantare privind dezvoltarea retelelor tehnico-edilitare si a dotarilor de interes general din domeniul serviciilor de educatie si sanatate”. La viitorul paragraf (2), al art. 3 indice 1, se mai stipuleaza ca, dupa caz, „in cadrul localitatilor urbane, suprafata teritoriului intravilan poate fi stabilita si in functie de structura retelei de transport public de calatori, extinderea intravilanului nefiind permisa pentru zonele ce se afla la o distanta mai mare de 1 km fata de cea mai apropiata statie de transport public”.
Nici art. 4 - referitor la terenurile intravilane - nu este scutit de schimbari, urmand a se modifica astfel: „Prin planul urbanistic general se asigura o densitate si o structura optima a teritoriului intravilan a localitatilor, astfel incat sa se asigure accesul la serviciile publice, eficienta acestora si pastrarea caracterului urban sau rural, in functie de tipologia unitatilor administrativ-teritoriale”. In plus, la art. 4, alin. (2), se prevede clar ca „autorizarea executarii constructiilor pe terenurile din intravilan este permisa pentru toate tipurile de constructii si amenajari specifice localitatilor, numai cu respectarea prevederilor documentatiilor de urbanism legal aprobate, conditiilor impuse de lege si de prezentul regulament”.
Cum vor fi autorizate constructiile din intravilan?
Prin paragraful (3) de la art. 4 al anexei nr. 1 ce face parte din proiectul de regulament, se arata ca „autorizarea executarii constructiilor, prevazuta la alin. (2) (adica a celor din intravilan - n.r.) se face cu respectarea prevederilor documentatiilor de urbanism aprobate, in vigoare, pentru ocuparea rationala a terenurilor si in baza urmatoarelor principii: utilizarea eficienta si valorificarea terenurilor din zonele echipate cu retele tehnico-edilitare; amplasarea constructiilor, amenajarilor si lucrarilor tehnico-edilitare aferente acestora in ansambluri compacte; dreptul de folosire echitabila si asigurarea bunei vecinatati; stoparea densificarii ansamblurilor de locuinte colective din zone constituite (n.r. - toate sublinierile apartin redactiei); reducerea impactului asupra mediului si folosirea eficienta a resurselor prin folosirea de solutii, servicii sau tehnologii eco-inovatoare; asigurarea capacitatii de adaptare la provocarile sociale, economice si fizice; protejarea identitatii arhitecturale specifice teritoriului si promovarea calitatii arhitecturale; reducerea consumurilor de energie; asigurarea protectiei peisajelor naturale si construite; conservarea biodiversitatii si crearea de continuitati ecologice; securitatea si salubritatea publica; adaptarea la capacitatea infrastructurii de transport existente; reconversia siturilor industriale sau militare dezafectate; reciclarea terenurilor degradate din intravilanul aprobat; regularizarea parcelelor si asigurarea conditiilor de echipare a terenurilor, inclusiv prin utilizarea unor masuri de compensare si valorificarea cursurilor de apa din cadrul localitatilor”. Pentru a descarca noul proiect de HG privind urbanismul, click aici!