RO EN
Coșul este gol

LEVIATAN - promotor al implicarii mediului privat in educatia viitorilor ingineri

BIM este un proces de lucru colaborativ, care are la baza solutii software si instrumente de planificare, proiectare, constructie si gestionare eficienta a cladirilor si care inglobeaza toate datele disponibile despre un proiect, facandu-le interconectate si trasabile pentru toti actorii implicati in proiect. Implementarea proceselor BIM in industria globala a constructiilor a inceput sa devina unul dintre obiectivele primare ale companiilor de constructii din Europa, iar in Romania, compania Leviatan Design se numara printre putinele societati ce au reusit sa implementeze cu succes BIM la nivelul tuturor proceselor.
 
BIM in mediul academic
Recunoasterea avantajelor pe care le reda implementarea proceselor Building Information Modeling atat in fazele de proiectare si executie, cat si pe tot parcursul de exploatare a activului construit, a avut un impact esential asupra modului in care universitatile tehnice au abordat introducerea cursurilor BIM in programa proprie. Mai multe facultati de constructii din Romania au introdus cursuri BIM, facultative sau obligatorii, in programa si in stagiile de practica, dintre acestea putand fi amintite Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), Facultatea de Constructii si Instalatii din Iasi - Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, Institutul de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) si Facultatea de Constructii Metalice si Mecanica Constructiilor - Universitatea Politehnica Timisoara (UPT), Facultatea de Sisteme Integrate de Armament, Geniu si Mecatronica, departamentul de constructii, inginerie genistica si geomatica - Academia Tehnica Militara (ATM) „Ferdinand I”.
 

Dan-Ilie Buliga, Sef de lucrari Dr. Ing. in cadrul ATM: „Mediul academic ar trebui sa aiba o 
deschidere mai mare in fata trendurilor occidentale si tehnologiilor moderne care apar in domeniul constructiilor, astfel incat, printr-o programa scolara adaptata, sa poata pregati studentii pentru profesia de inginer. Recunosc ca urmaresc cu atentie aceste trenduri in proiectarea si executia constructiilor de ceva timp, iar BIM este unul de succes, motiv pentru care am ales, in acest an, sa sprijin studentii aflati in stagiul de practica, sa descopere secretele acestei tehnologii. BIM reprezinta viitorul, iar mediul academic va trebui sa investeasca mult mai multe resurse in integrarea sa in pregatirea viitorilor ingineri, pentru a deveni competitivi pe piata locurilor de munca, dupa terminarea studiilor”.
 
Colaborarea Leviatan Design cu universitatile tehnice din Romania
„Am raspuns bucurosi la invitatiile pe care le-am primit din partea cadrelor didactice de la diverse universitati si am sustinut programele academice, deoarece consideram ca procesul de invatare presupune o imbinare constanta intre notiunile teoretice si cele practice, iar digitalizarea si tehnologizarea procesului de constructii reprezinta elemente strategice pentru a creste nivelul de calitate si performanta in acest domeniu. Prin sustinerea mediului academic vrem sa aratam ca exista un nivel avansat de tehnologizare in constructii in Romania si ca, dincolo de conceptele prezentate in cadrul cursurilor, in acest domeniu se lucreaza intr-o maniera moderna. Am ales sa ne implicam in programe educationale deoarece credem ca mediul privat trebuie sa colaboreze cu profesorii pentru a le putea prezenta studentilor toate avantajele unui loc de munca in domeniu, in Romania, inclusiv nivelul de calificare si abilitatile pe care trebuie sa le detina la finalizarea facultatii. Doar in acest fel studentii vor sti ce urmeaza dupa terminarea studiilor si vor putea sa-si adapteze atat asteptarile, cat si eforturile din cadrul cursurilor”, afirma Catalin Podaru, CEO-ul Leviatan.
 
De-a lungul ultimilor doi ani, compania a sustinut diverse sesiuni exemplificative adresate studentilor din cadrul diverselor universitati mentionate anterior. La UTCB, Prof. Daniel Bitca a organizat in perioada 2021-2022, cursul online BIM adresat studentilor din anul IV din cadrul Facultatii de Inginerie in Limbi Straine - FILS. In sustinerea acestui demers, Leviatan Design a prezentat studentilor modalitatile de implementare concreta si permanenta a procesului de lucru BIM.
La ATM, 2022 este al doilea an la rand in care studentii beneficiaza de prezentarile studiilor de caz din proiectele Leviatan Design. Anul acesta, in cadrul programului de practica de specialitate coordonat de Sef de lucrari Dr. Ing. Dan-Ilie Buliga, adresat studentilor din anul II si III, reprezentantii companiei Leviatan au prezentat cum au aplicat conceptele BIM in propriile fluxuri de lucru, au dat exemple din proiectele realizate si au organizat vizite tehnice pe santierele companiei. In cadrul prezentarii, care a imbinat partea teoretica cu cea practica, studentii au avut ocazia sa vada cum s-au pus in executie solutiile proiectate si cum se desfasoara coordonarea intre birouri si santier.
 
La UPT, in 2021, Sef lucr. Dr. Ing. Andrei Crisan a introdus cursul facultativ „Introducere in BIM”. La cursul online au putut participa studentii si cadrele didactice interesate, iar prin prisma sustinerii Leviatan, au avut prilejul sa afle notiuni importante despre aplicarea practica si utilitatea folosirii platformelor si programelor de ultima generatie ca Revit, BIM360, NextBIM si VisualLive. Acest curs a continuat si in 2022, iar interesul pentru el este din ce in ce mai mare.
 
"Apreciez rolul companiilor private din domeniul constructiilor ca fiind foarte important in sustinerea demersurilor mediului academic, de promovare a digitalizarii si tehnologizarii domeniului constructiilor si, implicit, a metodologiei BIM. Cred ca exemplele aplicate ale BIM in proiectare, executie si coordonarea lucrarilor de constructii, pe care Leviatan Design le prezinta atat studentilor carora li se adreseaza cursul (an IV CCIA, IC Engleza si IC Germana, dar si celor din cadrul Facultatii de Arhitectura), cat si noua, cadrelor didactice, sunt binevenite si arata necesitatea si actualitatea cursului”, afirma Andrei Crisan.
 
La Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, reprezentantii Leviatan au continuat sesiunile educationale despre integrarea proceselor BIM in activitatea de proiectare si executie, iar studentii de la Facultatea de Constructii si Instalatii si Facultatea de Arhitectura au participat la video-sesiunea sustinuta de Maria Vasi - Sef Birou Structuri si de Anca Baciu - Arhitect - parte din echipa Leviatan. Aceasta prezentare a fost sustinuta si in cadrul cursului „Conceperea constructiilor in sistem BIM” - din cadrul programului de master „Reabilitarea si Cresterea Sigurantei Constructiilor”, organizat de Sef lucrari Dr. Ing. Gabriela Covatariu.
 
 
De-a lungul celor 10 ani de activitate, Leviatan Design a sustinut mai multe evenimente educationale: am participat la trei din cele cinci editii ale targului european de constructii pentru elevi si studenti - ConstructFEST - organizat de UTCB; am sustinut participarea echipei de studenti din cadrul UTCB la Olimpiada Internationala de Inginerie Seismica din SUA (unde, anul acesta echipa s-a clasat pe locul al III-lea); am sponsorizat podcast-ul „Constructiv” in vederea promovarii campaniei de admitere la UTCB, in sesiunea 2022 -2023 etc.
 
Stagiul de practica din vara lui 2022
Maria Vasi - Coordonator Birou Structuri in cadrul echipei Leviatan Design - relateaza in cele ce urmeaza cum s-a desfasurat programul de practica din vara acesta. „Si anul acesta ne-am bucurat sa avem studenti in practica si sa vedem ca pentru multi am fost prima optiune intre companiile la care ei se puteau inscrie. Am avut trei programe la care au participat patru studenti din anul III de la FCCIA, trei studenti din anul II si III de la Facultatea de Instalatii si cinci studenti de la Facultatea de Management si Inginerie in Constructii. Programele au fost personalizate in functie de specificul facultatilor din cadrul carora studentii fac parte. Li s-au prezentat toate etapele de realizare specifice unui proiect complex si au avut posibilitatea sa urmareasca evolutia si dezvoltarea pe etape, de la parcurgerea si intelegerea temei de proiectare, modelarea 3D pe toate specialitatile (arhitectura, structura, instalatii), extragerea de cantitati, partea de ofertare si derulare contracte, pana la coordonarea din executie, urmarirea santierului si receptia finala a obiectivului de investitie, in conditiile respectarii tuturor cerintelor emise de beneficiar. De la an la an, suntem atenti la nevoile studentilor si ne imbunatatim continuu structura programului de practica, in functie de ceea ce isi doresc ei, iar la finalul stagiului ii invitam sa ne transmita feedback-ul lor”.
 
 
Ce spun studentii
Dupa finalizarea stagiului, studentii au transmis la unison ca au apreciat implicarea echipei Leviatan in activitatile lor zilnice si ca au simtit ca fac parte dintr-un colectiv omogen format din oameni pasionati de ceea ce fac. Ei au descoperit ce inseamna proiectarea la puterea BIM si au inteles avantajele pe care tehnologia le aduce in domeniul constructiilor.
Activitatea de design, precum si cea de executie, vizitele in santiere, programele si solutiile digitale utilizate, i-au ajutat sa-si contureze o imagine mai clara asupra domeniului si asupra ceea ce isi doresc sa faca dupa terminarea studiilor. De asemenea, majoritatea tinerilor si-au manifestat dorinta de a continua procesul de invatare printr-un program de Internship, iar reprezentantii companiei Leviatan le-au oferit aceasta posibilitate prin organizarea unei stagiaturi platite, care se deruleaza pana la finalul lunii septembrie.
 
 
De ce este necesara implicarea companiilor private in educatie?
„In ceea ce priveste domeniul constructiilor, prin prezentarea realista a mediului si metodelor de lucru, credem ca putem influenta schimbarea „mindset”-ului pe care studentii si-l formeaza in timpul facultatii si sansele ca acestia sa aleaga o cariera in domeniul constructiilor, in Romania, vor creste. In prezent, in Romania lucrul in constructii este digitalizat, iar conditiile de lucru sunt similare cu cele din strainatate, atat din punct de vedere salarial, cat si al conditiilor la nivel tehnologic. Speram ca prin implicarea noastra in educatie am reusit sa trezim interesul studentilor pentru noua era a ingineriei, marcata de cele mai noi tehnologii, digitalizarea si automatizarea procesului de proiectare si urmarire a executiei. Ne dorim ca prin colaborarea cu mediul academic sa evidentiem potentialul extraordinar al tinerilor din Romania si sa punctam nivelul de satisfactie deosebit pe care il ofera acest domeniu. Educatia aplicata si atragerea tinerelor generatii catre domeniile tehnice reprezinta demersuri esentiale pentru dezvoltare, generand in acelasi timp satisfactii si beneficii extraordinare celor ce activeaza in domeniu. Suntem hotarati sa continuam colaborarea cu mediul academic in vederea valorizarii potentialului noilor generatii si, prin consecinta directa, a construirii unei tari si societati de care cu totii sa fim mandri”, incheie Catalin Podaru.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter