Arh. Claudia Paunescu, Genesis Property: Zonele de relaxare si meditatie din birouri lasa loc echilibrului angajatilor, atenuand stresul si epuizarea
Transformarea modului de lucru al oamenilor inseamna nu doar o noua dinamica a muncii si mai multa flexibilitate, dar si o tendinta de epuizare a angajatilor la care companiile trebuie sa fie tot mai atente. Pe langa initiativele pentru starea de bine a oamenilor, biroul in sine, cu facilitatile si experientele pe care le ofera, devine tot mai mult o sursa de relaxare si de reducere a stresului.
Pentru a reusi acest lucru, biroul trebuie sa se transforme atat din perspectiva designului, cat si a facilitatilor si zonelor diversificate pentru desfasurarea activitatii si petrecerea timpului liber. In acest sens, e nevoie de spatii linistite in interiorul biroului si zone unde angajatii se pot retrage pentru a evita suprastimularea atunci cand lucreaza sau isi iau o scurta pauza pentru relaxare.
Astfel, atunci cand este gandit planul pentru o cladire de birouri, este important sa fie de la bun inceput prevazute spatii versatile destinate relaxarii oamenilor, integrate in mod natural, care sa se poata adapta la cat mai multe stiluri de activitate si moduri de lucru.
Aceste spatii au devenit esentiale, in ultimul an, in a sustine revenirea oamenilor la birou. Diversitatea activitatii si a locului din care lucreaza oamenii a devenit o conditie pentru mentinerea unui echilibru emotional sanatos. Iar modalitatile de inlocuire a epuizarii si stresului cu o cultura care promoveaza echilibrul sunt deja obligatorii pentru un viitor al muncii echilibrat si sustenabil.
In noua paradigma a muncii este nevoie asadar de birouri dotate corespunzator, cu toate facilitatile si optiunile necesare socializarii, miscarii in aer liber si relaxarii. Un aspect extrem de important in aceasta ecuatie este si intimitatea, atat din punct de vedere acustic, cat si vizual, necesara pentru ca angajatii sa se poata concentra si sa poata fi productivi.
In aceste conditii, atat design-ul biroului, culorile si ergonomia acestuia, calitatea materialelor folosite si a scaunelor, dar si o iluminare corecta sunt extrem de importante pentru a crea un mediu de lucru adaptat nevoilor oamenilor. In plus, aceste spatii trebuie gandite de la inceput pentru a fi usor de personalizat activitatii si dinamicii echipelor.
Un exemplu in acest sens este campusul de birouri YUNITY Park, expresia unui concept revolutionar gandit de Genesis Property tocmai pentru a restaura echilibrul pierdut in ultimii ani si pentru a anticipa viitorul muncii. YUNITY reinventeaza conceptul de birou si ofera intr-un spatiu unic o serie de facilitati unice cum ar fi o padure urbana de 1.000 de metri patrati, un amfiteatru in aer liber, cu o capacitate de 1.500 de persoane si zone pentru intalniri si socializare.
***Autor: Arh. Claudia Paunescu, Genesis Property