Emi Proiect Business (EPB), companie specializata in proiectarea de fatade, are in desfasurare sau recent finalizate cateva proiecte reprezentative pentru segmentul cladirilor de birouri, comerciale si hotelurilor. Printre acestea se numara Hotel Mercure (finalizat la inceputul acestui an), imobilul de birouri care gazduieste sediul Marii Loje Nationale (proiectarea de fatade este finalizata, iar constructia intr-un stadiu avansat de executie), Centrul Comercial Prosper, precum si cladirea de birouri Yunity Park corp A, din Pipera (in mare parte finalizata). Centrul Comercial Prosper si Yunity Park corp A au fost demarate in 2023 sau la sfarsitul lui 2022, cu termene de finalizare planificate pentru perioada aceasta a anului in curs.
"Am remarcat faptul ca in ultima perioada nu am mai semnat contracte pentru proiecte de fatade pentru cladiri noi din aria birouri/ retail/ hotelier. Majoritatea obiectivelor recente din aceste segmente au implicat renovari sau modificari ale fatadelor cladirilor existente. In contrast, derulam o activitate intensa de proiectare pentru imobile rezidentiale noi de locuinte colective sau individuale (un exemplu este complexul First Estates)", a declarat Gabriel Maracineanu, director general EPB.
In acest context, cifra de afaceri a companiei ramane aproape neschimbata, avand in vedere faptul ca desi activitatea din acest an a inceput mai lent, in trimestrele al doilea si al treilea EPB a reusit sa castige mai multe proiecte de diferite dimensiuni.
"Avem cateva lucrari ample de fatade aflate in stadii avansate de ofertare atat cu clienti existenti, cat si cu parteneri noi. Cu toate acestea, inceperea efectiva a lucrarilor depinde de decizia investitorilor si a clientilor finali. Desi sectorul proiectarii de fatade se confrunta in prezent cu o criza de proiecte, datorita portofoliului nostru diversificat de clienti si de proiecte nu am resimtit inca o criza financiara. Estimarile pentru 2024 si 2025 sunt pozitive, cu o crestere atat a cifrei de afaceri, cat si a capitalului investit in dotarile firmei. Cu toate acestea, din experienta noastra, piata de proiectare de fatade este incerta si dificil de anticipat. Proiectele pot aparea sau disparea brusc, iar adaptabilitatea si flexibilitatea sunt esentiale", a adaugat Gabriel Maracineanu.
Piata se orienteaza catre reabilitari si schimbarea fatadelor existente
Potrivit managerului EPB, in ultimul timp, accentul s-a pus pe reabilitarea si schimbarea fatadelor cladirilor existente, pentru a indeplini standardele actuale atat in ceea ce priveste aspectul estetic, cat si eficienta energetica.
"Caracteristicile specifice ale acestora sunt similare cu cele din oricare alt proiect de fatade al cladirilor. Un aspect notabil consta in preocuparea pentru respectarea normelor actuale referitoare la termoizolare, stabilitate structurala, rezistenta la foc si etanseitate. In plus, se acorda o atentie deosebita normelor legate de cladirile cu consum energetic minim, apropiindu-se cat mai mult de standardele NZEB (Near Zero Energy Buildings). Procesul de avizare, licitatie, executie si plata a acestor lucrari urmeaza normele existente, dar s-a intensificat verificarea detaliata a materialelor folosite (incluzand testarea si agrementarea lor), precum si aprobarea fiecarei solutii si materiale specifice pentru fiecare cladire in parte. Referitor la executia si plata lucrarilor, am constatat ca au existat intarzieri generale, cauzate de problemele financiare ale unor companii de executie sau ale beneficiarilor/ investitorilor", a explicat Gabriel Maracineanu.
Planuri de investitii in digitalizare
Pe termen scurt, EPB are in vedere accesarea de fonduri europene, prin programul de Digitalizare a Afacerilor pentru companii mici si mijlocii. Finantarile vor fi utilizate pentru investitii in tehnologia BIM, stocarea in cloud, platforme de lucru online, echipamente de ultima generatie si tehnologii de varf.
"Scopul este de a ne dezvolta capacitatea tehnica si de a facilita colaborarea interdisciplinara in timp real. Pe termen mediu, ne propunem sa implementam aceste investitii in procesele noastre de zi cu zi, pentru a eficientiza proiectarea si colaborarea cu celelalte discipline implicate. Pe termen lung, avem in vedere atragerea si retentia unui capital uman de inalta calitate, extinderea bazei noastre de clienti pentru o gama diversificata de proiecte de fatade ale cladirilor si mentinerea unui ritm de crestere sustenabil pe parcursul urmatorilor ani", a mai spus Gabriel Maracineanu.
La capitolul provocari, managerul a indicat presiunea de a scurta termenele de proiectare, gasirea de solutii si materiale de inalta calitate care sa reduca costurile de executie, precum si eliminarea erorilor. De asemenea, proiectele complexe, realizate prin parametrizare, care implica elemente structurale tridimensionale si volumetrii complicate, reprezinta o provocare majora, in opinia specialistului. "De exemplu, cladiri precum Hotel Mercure, Universitatea Automatica din Craiova, Prosper Mall, cu volumetrii complicate, au impus cerinte ridicate in proiectare si executie. EPB accepta aceste provocari, iar compania noastra este cunoscuta pentru abordarea lor si pentru furnizarea de solutii complexe de fatade care respecta normele legislative, precum si parametrii legati de eficienta energetica. Ne adaptam la schimbarile din industria constructiilor si prin investitiile in tehnologie si digitalizare ne propunem sa imbunatatim procesele de proiectare si colaborarea cu clientii si partenerii nostri", a conchis Gabriel Maracineanu.