Compania de proiectare si consultanta in constructii Electroproiect SA, din Bucuresti, a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 1,4 milioane de euro, in urma unei cresteri semnificative fata de nivelul din 2021. Pentru anul in curs, conducerea societatii estimeaza un rulaj de aproximativ 4 milioane de euro (+185,7%), evolutia exceptionala datorandu-se proiectelor majore contractate in infrastructura de transport aeroportuar si terestru, a celor de cladiri administrative pentru institutii guvernamentale, precum si din domeniul sanitar si educational.
"Anul trecut, am parcurs o etapa de dezvoltare organizationala accentuata, prin diversificarea competentelor, consolidarea echipei de specialisti si furnizarea de servicii complete de proiectare si consultanta. Continuam eforturile de consolidare a competentelor actuale, precum si de diversificare a acestora prin adaugarea de noi servicii ce ne permit sa abordam lucrari mai complexe, care includ o gama completa de servicii de la consultanta, proiectare tehnica si de detaliu pana la asistenta tehnica, dirigentie de santier. Un alt obiectiv este de digitalizare completa a serviciilor de proiectare, prin utilizarea celor mai noi tehnologii de proiectare precum metodologia BIM si proiectarea 4D. Un alt obiectiv strategic al companiei, in special in contextul actual al crizei de specialisti in domeniul constructiilor, este de a atrage si de a motiva resursele umane, carora le oferim programe de formare profesionala si dezvoltarea continua a competentelor, posibilitatea de a lucra cu tehnologii avansate si de a participa de dezvoltarea si implementarea unor proiecte ambitioase", a declarat Istvan Besenyei, directorul general al Electroproiect.
Servicii de proiectare pentru extinderea aeroporturilor
In domeniul aeroportuar, Electroproiect asigura asistenta tehnica pentru testele de acceptanta specifice pentru primul turn virtual de control din Romania, de la Aeroportul International Brasov-Ghimbav, pentru care a asigurat si elaborarea proiectelor tehnice. Obiectivul este in etapa finala de executie.
La Aeroportul Sibiu, a carui extindere va fi finalizata in 2024, compania furnizeaza servicii de elaborare a documentatiilor de proiectare pentru o parte dintre instalatiile specifice (electrice curenti tari, medie si joasa tensiune, curenti slabi si sisteme de securitate, instalatii termice, de ventilatie si climatizare - HVAC, automatizare si gestionare centralizata a instalatiilor - BMS) si asigura serviciile de asistenta tehnica pe durata executiei instalatiilor mentionate.
La Aeroportul Cluj-Napoca, al carui terminal de plecari va fi extins cu 7.200 mp, Electroproiect SA este proiectantul general si asigura coordonarea tuturor specialitatilor implicate in elaborarea documentatiilor de proiectare (arhitectura, structura, plan general - sistematizare verticala). Compania presteaza, de asemenea, servicii de proiectare pentru toate instalatiile care contribuie la buna functionare a terminalului si va asigura, pe durata executiei lucrarilor, serviciile de asistenta tehnica precum si suportul tehnic pentru achizitiile de materiale si echipamente, iar la finalul lucrarilor de executie va asigura obtinerea autorizatiilor de functionare. Compania furnizeaza servicii complete de proiectare si pentru proiectul de extindere a Aeroportul International Satu Mare.
Proiecte majore de infrastructura si cladiri publice
In domeniul transportului terestru, Electroproiect SA a executat serviciile de proiectare tehnica pentru reabilitarea, modernizarea si extinderea sistemului de transport public in comun (troleibuze) din Targu-Jiu. In prezent, compania asigura servicii de asistenta tehnica pe perioada de executie a lucrarilor, in cadrul acestui proiect.
Pe segmentul institutiilor sanitare, compania continua proiectul de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti pentru modernizarea laboratoarelor de cercetare, unde a realizat proiectarea instalatiilor electrice, de curenti slabi/ tari, a sistemelor de securitate, instalatiilor HVAC (camere curate si camere cu atmosfera controlata), a instalatiilor de automatizare si BMS si a instalatiilor de gaze naturale.
In plus, Electroproiect a proiectat toate instalatiile mecanice si electrice, precum si sistemele de parcare inteligenta pentru realizarea unei parcari securizate la Portul Constanta pentru Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta si va finaliza, in curand, proiectul tehnic si de executie (arhitectura, structura, plan general, instalatii), aflat in prezent in curs de aprobare de catre beneficiar, pentru Penitenciarul Berceni in regim de maxima siguranta si inchis, cu 1.000 de locuri.
Noile constructii, modulare si eficiente energetic
Contextul geopolitic, scumpirile accentuate din ultima perioada au influentat piata de constructii. Cu toate astea, numarul proiectelor de lucrari publice s-a mentinut constant sau chiar a inregistrat o crestere comparativ cu anul trecut, deoarece se deruleaza multe proiecte care trebuie finalizate pana in decembrie cand se termina exercitiul financiar al fondurilor UE 2014-2020, a precizat Istvan Besenyei.
"In ceea ce priveste piata constructiilor de cladiri publice, am observat o crestere a numarului de proiecte initiate. In acest domeniu, programul PNRR poate fi un motor de dezvoltare economica si de contracarare a crizelor care s-au succedat in ultimul timp (pandemia Covid-19, criza energetica, lipsa si ulterior scumpirea materiilor prime, inflatie, razboi prelungit) si poate suplini reducerea cererii din zona privata", a precizat reprezentantul Electroproiect.
Potrivit acestuia, in domeniul investitiilor private, piata de constructii si implicit de servicii de proiectare a stagnat, din cauza lipsei de interes a investitorilor.
Ca tendinte generale in constructiile de cladiri, Istvan Besenyei subliniaza ca se pune tot mai mult accentul pe eficienta energetica a cladirilor, pe reducerea emisiilor de carbon si, de asemenea, pe realizarea de constructii modulare, care pot fi extinse in functie de necesitati.
Preturile se mentin in crestere
Potrivit managerului Electroproiect SA, cresterea preturilor din domeniul constructiilor si nu numai pune o presiune foarte mare asupra costurilor directe si indirecte ale companiei, ceea ce se reflecta in pretul serviciilor pe care le ofera. "Nu am observat, deocamdata, o reducere a cererii de proiecte, insa exista o prelungire a duratei de analiza a ofertelor de pret, ceea ce duce, in final, la o intarziere in implementarea proiectelor. In proiectare, preturile nu sunt corelate cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru. In cele mai multe situatii, acestea sunt sub-bugetate, insa estimam o posibila re-echilibrare incepand cu anul 2024", a precizat Istvan Besenyei.
***
Electroproiect este furnizor de servicii complete de proiectare si consultanta pentru lucrari de constructii noi si reabilitare de infrastructuri construite. Obiectivul companiei a ramas neschimbat in cele peste sase decenii de activitate, perioada in care a pus la dispozitia partenerilor sai servicii profesionale, remarcandu-se ca un contractor serios, care a oferit intotdeauna solutii performante, inovatoare si eficiente din punct de vedere al calitatii si costurilor. Firma Electroproiect se implica in toate specialitatile aferente realizarii unei infrastructuri nou-construite si reabilitarii celor existente.