Asocierea formata din companiile Eco Maps SRL si IHS Romania a fost desemnata de Consiliul Judetean (CJ) Brasov sa actualizeze Planul de Amenajare a Teritoriului Judetean (PATJ), unul dintre documentele strategice care stau la baza investitiilor derulate in aria administrativa a judetului. Contractul, cu o valoare de 1,19 milioane de lei, va fi semnat in zilele urmatoare.
Asocierea castigatoare a proiectului va trebui, astfel, sa actualizeze PATJ in urmatoarele 24 de luni, incluzand atat etapele de elaborare a studiilor si documentatiilor aferente Planului de Amenajare a Teritoriului Judetean Brasov, cat si faza de consultare publica pe tema actualizarilor realizate. Ulterior, PATJ va fi supus dezbaterii si aprobarii in plenul CJ Brasov, fiind vorba despre o documentatie cu caracter director, ce are ca scop transpunerea spatiala a programului de dezvoltare economica si sociala, culturala si institutionala a judetului Brasov. Prevederile noului PATJ Brasov, odata aprobat, vor deveni obligatorii pentru documentatiile de amenajarea teritoriului si urbanism de rang inferior.
PATJ asigura elementele definitorii pentru propunerile de dezvoltare spatiala a unitatilor administrativ-teritoriale situate in limitele judetului, precum si un cadru global si unitar privind posibilitatile de dezvoltare a teritoriului judetean, in context regional si national. Potrivit legii, PATJ se actualizeaza la un interval de 10 ani, din necesitatea completarii documentatiilor de amenajare a teritoriului cu strategii si politici specifice, formulate in concordanta cu elementul major intervenit in infrastructura de transport a Romaniei si a judetului Brasov, respectiv integrarea in reteaua de transport pan-europeana. De asemenea, necesitatea actualizarii Planului de Amenajare a Teritoriului Judetului Brasov s-a conturat ca urmare a unor noi cerinte legislative, precum si datorita unor elemente ale amenajarii teritoriului aparute dupa integrarea Romaniei in structurile europene.
PATJ va fi in acord cu cele mai noi politici si programe dezvoltate la nivel judetean
Noul PATJ va fi pus in acord cu politicile si programele de dezvoltare recent elaborate la nivelul judetului Brasov, va evidentia noile probleme si disfunctionalitati survenite din teritoriu si va propune masuri pentru diminuarea sau inlaturarea efectelor negative ale acestora. Nu in ultimul rand, documentul va cuprinde toate modificarile legate de infrastructura de transport, in ceea ce priveste coridoarele pan-europene de transport, noi loturi de autostrazi, drumuri nationale si Aeroportul de la Ghimbav, precum si modificarile din infrastructura tehnico-edilitara si de gospodarie comunala (depozitul ecologic de deseuri).
"In PATJ trebuie incluse domenii-tinta, potrivit obligatiilor survenite dupa integrarea Romaniei in spatiul Uniunii Europene, precum: cercetarea, inovarea, peisajul, protectia mediului, masuri privind zonele expuse la riscuri, cooperarea in cadrul zonelor metropolitane/poli urbani de crestere etc. Actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judetului Brasov va urmari urmatoarele obiective: dezvoltare spatiala policentrica si o noua relatie intre mediul urban cel rural, un acces echivalent la infrastructura si cunoastere, gestiunea judicioasa a patrimoniului natural si construit, promovarea de clustere competitive si inovative la nivel tras-national, intarirea retelelor tehnologice trans-europene si intarirea structurilor ecologice si a resurselor culturale", a declarat Adrian Ibanescu, arhitectul-sef al CJ Brasov.
"PATJ asigura cadrul pentru implementarea proiectelor esentiale pentru dezvoltarea sustenabila a judetului, iar pentru a asigura coeziunea teritoriala si sociala, se impune o viziune multianuala, care sa ia in calcul atat situatia actuala, cat si potentialul de crestere. Urbanismul este unul dintre domeniile prioritare in procesul de coeziune economica si sociala pe care Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, il sustine. Judetul nostru se aliniaza acestei viziuni, tinand cont de strategia si prioritatile de dezvoltare pe care ni le-am asumat prin Strategia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov - 2021-2030", a mentionat presedintele CJ Brasov, Adrian-Ioan Vestea.