Biroul britanic de arhitectura Chapman Taylor, ce a realizat planurile tehnice pentru constructia Baneasa Shopping City, Bucharest Business Park, Baneasa Business and Technology Park, Sun Plaza Shopping Centre, Floreasca Business Park si Floreasca 169 din Bucuresti, lucreaza la noi proiecte ce ar putea deveni emblematice pentru Capitala, respectiv doua noi centre comerciale si o cladire-turn de birouri, amplasata in zona centrala a municipiului. Chapman Taylor a accesat piata locala de arhitectura in perioada 2001-2002, insa biroul oficial a fost deschis in anul 2007. La nivel european, compania este responsabila pentru proiecte de anvergura, printre cele mai semnificative finalizate recent aflandu-se restaurarea Centennial Hall din Wrocław (Polonia) si executia centrului comercial Allee din Budapesta (Ungaria), a hotelului Media City din Salford si a Leeds Trinity Shopping Centre (Marea Britanie). Pe plan global, Chapman Taylor s-a implicat in proiecte mari, inclusiv in Turcia, Azerbaidjan, Rusia si China.
Interviu cu Anthony Willats, Country Director al Chapman Taylor.
- Cum credeti ca se va dezvolta municipiul Bucuresti din punct de vedere arhitectural?
- Ne dorim sa vedem o imbunatatire treptata a calitatii cladirilor din Bucuresti, insa acest lucru trebuie sa inceapa cu proiectele nou-construite. Mai mult, ar fi bine ca unele imobile dezvoltate in graba in perioada de boom imobiliar - si care nu indeplinesc cerintele minime de confort - sa fie demolate si inlocuite cu proiecte de calitate. De asemenea, ar fi reconfortant ca arhitectii si designerii care dezvolta proiecte sa nu mai fie atat de puternic influentati de stilurile prezentate in reviste "glossy", asa-numitele "starchitects" si sa opteze pentru un stil mai armonios si "calm" de a face arhitectura. Cu toate acestea, cladirile dezvoltate in perioada de maxima expansiune a pietei si proiectele realizate cu grandomanie indica faptul ca vor aparea si mai multe obiective concepute in mod nepotrivit si neadaptate zonelor in care vor fi amplasate. In ceea ce priveste caracterul general al Bucurestiului, sunt necesare interventii substantiale pentru schimbarea nodurilor urbane existente in locuri mai atractive pentru pietoni si, totodata, pentru imbunatatirea fizionomiei orasului.
- Ce solutii ar fi la indemana pentru dezvoltarea armonioasa a Capitalei?
- In prezent, viziunea pe termen scurt si lacomia reprezinta principalii inamici ai unei dezvoltari urbane sensibile si armonioase. Ar putea fi avuta in vedere crearea unei autoritati responsabile de dezvoltarea municipiului, cu un domeniu larg de aplicare, pentru a incuraja si a coordona planificarea strategica de constructie la nivelul tuturor sectoarelor Capitalei.
- Credeti ca exista in Romania resursele necesare pentru a depasi aceasta "criza de identitate culturala" pe care o traverseaza, pe langa cea economica?
- Speram ca revigorarea economica este in curs de desfasurare, dar reluarea unui trend ascendent sustenabil constituie un proces lent. 2015 pare a fi anul in care se anticipeaza iesirea din recesiune. In ceea ce priveste resursele necesare pentru a depasi "criza de identitate culturala", trebuie avuta incredere in capacitatea de rezistenta a romanilor si in atasamentul puternic fata de un patrimoniu cultural remarcabil. Lectiile grele ale boom-ului anterior si incertitudinea economica sunt vizibile, insa, in fiecare oras si, din pacate, vor mai trebui sa treaca zeci de ani pentru a se schimba ceva in mod semnificativ.