3TI Progetti, companie de proiectare si inginerie ce lucreaza la proiecte cu o valoare totala de peste 10 miliarde euro in Romania, a realizat conceptul arhitectural pentru noul Spital Regional de Urgenta Cluj-Napoca, alaturi de proiectantii de la Aduro Impex si ATI Project. Proiectul a intrat in finala premiilor de arhitectura acordate de publicatia italiana de specialitate The Plan, la categoria proiecte medicale de viitor.
"Cladirea va fi o unitate medicala de excelenta care va oferi servicii medicale la cel mai inalt nivel, tratand cazurile cele mai complexe si sofisticate care necesita echipament medical special si personal calificat corespunzator. Drept urmare, proiectul isi propune sa imbine nevoile functionale cu un mediu terapeutic placut pentru pacienti si capabil sa favorizeze un proces de vindecare mai bun. Organizarea inteligenta si eficienta a spatiilor interioare, cu spatii vitrate mari, asigura iluminare naturala saloanelor, coridoarelor si zonelor operationale. Spatiul exterior creeaza zone verzi functionale, urmand principiile dezvoltarii durabile printr-o serie de masuri: managementul apei pluviale, reducerea efectului de sera, imbunatatirea microclimatului local etc.", au precizat reprezentantii 3TI Progetti.
In prezent, proiectul SRU Cluj a obtinut autorizatia de construire si se afla in derulare licitatiile pentru atribuirea primului pachet de lucrari si pentru serviciile de supraveghere si management al lucrarilor. De asemenea, proiectantii au primit aprobarea din partea Ministerului Sanatatii | ANDIS pentru a demara proeictarea tehnica de executie a viitorului complex.
Pe langa proiectare, asocierea italo-romana 3TI Progetti Italia - Aduro Impex - ATI Project va mai asigura 60 de luni de asistenta tehnica (inclusiv pe perioada executiei lucrarilor de constructie) si alte 60 de luni perioada de notificare a defectelor (garantia lucrarilor). Bugetul pentru lucrarile de proiectare si asistenta tehnica este de aproximativ 10 milioane de euro.
SRU Cluj este gandit pe opt nivele, inclusiv un subsol, alte cladiri tehnice auxiliare cu un total de 184.013 mp construiti. De asemenea, sunt prevazute 849 de paturi pentru tratarea mai multor probleme medicale, care in prezent sunt asigurate in mai multe corpuri de cladire aflate in diferite zone din Cluj-Napoca. Proiectul mai prevede asigurarea a 1.400 de locuri de parcare, un heliport si cai de legatura cu DN1 si Autostrada Transilvania, prin intermediul viitoarei Centuri Metropolitane.
Proiectul SRU este evaluat la 580 de milioane de euro. Constructia urmeaza sa se realizeze intre comuna Floresti si municipiul Cluj-Napoca, pe locul unei unitati militare, in prezent dezafectata.