Pretul pe metru patrat in Romania este subevaluat cu aproximativ 30%, raportat la resursele financiare, dinamica economica si oportunitatile de investitii din tara, comparativ cu pietele imobiliare din alte tari europene, conform unui raport realizat de Social Monitor la solicitarea Nordis Group.
Piata imobiliara locala este in continua transformare, iar volumul tranzactiilor a crescut constant in intervalul 2020-2021. De-a lungul anului trecut s-au vandut cu 16% mai multe apartamente decat in anul precedent. Conform ANCPI, au fost vandute 183.000 de apartamente, cu o valoare totala de 12 miliarde de euro, iar 30% din tranzactii au vizat doar Bucurestiul.
In prezent, achizitia unei proprietati in Romania este o alegere oportuna si profitabila. Conform celui mai recent raport al European Systemic Risk Board (ESRB), media pretului pe metru patrat de constructie este in Europa mult superioara fata de media pretului din Romania pentru aceeasi suprafata. Totodata, la momentul actual, este mult mai accesibil pentru romani sa cumpere un apartament. Cu valoarea a 104 salarii medii pe economie, in prezent se poate achizitiona o locuinta in Romania, in timp ce in 2008 erau necesare 393 de salarii.
In 2022 se va mentine trendul dinamic al pietei imobiliare, care a caracterizat si anul precedent avand in vedere rata inflatiei prognozata pentru anul acesta, dar si cresterea nivelului depozitelor bancare. Toate aceste elemente vor mentine cererea ridicata, atat pentru locuinte de uz personal, cat si pentru achizitii in scop investitional.
Imobilele care se afla in topul numarului de tranzactii in 2021 sunt cele din segmentul rezidential. Piata rezidentiala noua iese in evidenta cu un avans de 12% fata de anul precedent. De asemenea, activitatea intensa a dezvoltatorilor pe teritoriul Romaniei s-a remarcat din plin anul trecut. Romania ocupa locul 2 in topul european, dupa Austria, in privinta numarului de locuinte care au inceput sa fie construite.
In ceea ce priveste clasamentul national al marilor orase ca preturi ale apartamentelor, Cluj-Napoca ramane pe prima pozitie, cu o medie de 1.960 euro pe metru patrat, la o distanta semnificativa de Bucuresti, care inregistreaza 1.630 euro pe metru patrat.
Anul 2021 a adus rezultate foarte bune si pentru Nordis Group, care si-a continuat, in ritm accelerat, evolutia pozitiva din ultimii ani. Daca, in 2019, volumul total al vanzarilor se situa in jurul cifrei de 24 milioane de euro, in 2021 acesta a ajuns la aproximativ 80 de milioane de euro. Se remarca, pe acest fond, cresterea interesului potentialilor clienti pentru achizitionarea de locuinte de vacanta, dar si cresterea optimismului de cumparare la nivelul populatiei. Nordis Group are in prezent 4 santiere in lucru, acestea reprezentand ansambluri si imobile pozitionate in zone cu potential turistic foarte ridicat, precum Mamaia, Sinaia, Brasov, dar si in Bucuresti.
Proprietatile premium raman in preferintele romanilor ca modalitate de investitie, iar cifrele o demonstreaza: cea mai mare investitie a unui singur client in ansamblurile Nordis, realizata in anul 2021, depaseste 6 milioane de lei.
Tendinta tot mai intalnita de a investi in imobiliare la nivel national, precum si proiectele pe care le dezvolta Nordis Group – care includ servicii si facilitati premium, precum zona SPA generoasa, piscina infinity, localizare ideala in zone turistice foarte ofertante, confortul serviciilor de hotel de 5 stele disponibile pentru casele de vacanta – vor influenta in mod substantial stabilirea unei dinamici pozitive si corecte a pietei, inclusiv in privinta evolutiei preturilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!