Prognozele expertilor grupului bancar ING arata ca nivelul productiei de materiale de constructii va atinge un prag minim in 2024. Acest an va fi unul de tranzitie pentru industria materialelor de constructii (in special beton, ciment si caramida). In majoritatea tarilor europene, productia s-a prabusit in ultimii doi ani, volumele fiind in scadere cu aproape 15% in Spania si cu 25% in Belgia, comparativ cu inceputul lui 2022. Un reviriment nu este asteptat inainte de 2025. In cazul in care ratele europene ale dobanzilor vor incepe sa scada, cum este de asteptat, si se va instala o crestere sustinuta a salariilor, este posibila aparitia unui punct de inflexiune, care sa duca la mai multe investitii in spatii construite noi. Cu toate acestea, proiectele au un timp de executie lung, iar numarul de autorizatii eliberate era inca in scadere in al treilea trimestru din 2023. De aceea, va mai dura un anumit timp pana cand vanzarile isi vor reveni.
Exista insa semne care indica faptul ca raul cel mai mare a trecut, mai subliniaza analistii ING. De exemplu, indicatorul de incredere pentru sectorul constructiilor din UE este inca negativ, dar s-a imbunatatit lent in ultimele luni ale lui 2023. De asemenea, pentru sectorul materialelor de constructii valoarea sa a incetat sa mai scada. In plus, preturile locuintelor din UE au crescut din nou in semestrul al doilea din anuil precedent. Acest lucru permite dezvoltatorilor de proiecte sa creasca preturile pentru locuintele nou construite. Datele din Olanda sustin aceasta tendinta de schimbare. Dezvoltatorii au consemnat o crestere a vanzarilor incepand din vara lui 2023, dupa o perioada de scadere, iar vanzarile de locuinte noi sunt, de asemenea, din nou pe un trend ascendent, cu mentiunea ca industria materialelor de constructii este mai volatila decat sectorul constructiilor.
Evolutiile din cele doua domenii sunt insa strans interconectate, dar primul dintre cele doua sectoare este mai vulnerabil la socurile economice, din doua motive princiopale pentru acest lucru. In primul rand, companiile producatoare de materiale de constructii au, in general, costuri fixe mai mari, deoarece au investit mai mult in utilaje si fabrici decat cele de constructii. Acest lucru le afecteaza agilitatea, iar fimele intampina mai multe dificultati in reducerea operatiunilor in timpul unei recesiuni. In al doilea rand, materialele de constructii furnizeaza relativ mai multe bunuri pentru constructia de cladiri noi si, intr-o masura mai mica, pentru renovare. In general, constructia de cladiri noi este mai volatila decat renovarea. In consecinta, firmele de materiale de constructii sunt in prezent mai pesimiste decat antreprenorii.
Preturile multor materiale au atins un varf in vara anului 2022 si de atunci au scazut constant. Costurile lemnului si ale maselor plastice au scazut in mod deosebit, dar sunt inca mai mari decat nivelurile prepandemice. Acest lucru este cauzat de scaderea cererii, deoarece cresterea economica este slaba, iar volumele de constructii, in special de cladiri noi, sunt in declin. Diminuarea efectelor intreruperilor lanturilor de aprovizionare dupa pandemie a atenuat, de asemenea, presiunea asupra cresterii preturilor. Cu toate acestea, impactul comercial actual al atacurilor asupra navelor comerciale din Marea Rosie este doar un exemplu al vulnerabilitatii continue a lanturilor de aprovizionare si ar putea genera noi majorari.
Materialele de constructii, cum ar fi betonul si cimentul, au atins un nivel maxim in vara anului 2023 si au inregistrat de atunci doar o scadere marginala. Costul acestor materiale a beneficiat de scaderea preturilor la energie, deoarece productia este foarte intensiva din punct de vedere energetic. Cu toate acestea, preturile de productie au scazut cu mai putin de 1% in noiembrie 2023, iar pentru aceasta exista motive intemeiate. Astfel, pe masura ce tarifele la energie s-au diminuat, costurile ce alte materiale, cum ar fi nisipul, piatra si argila, au crescut semnificativ. Desi aceste materii prime sunt abundente, reglementarile de mediu pot ingreuna exploatarea carierelor, de exemplu, ceea ce comprima oferta. In consecinta, costul a sporit cu aproape 25% in ultimii doi ani, compensand reducerile de pret la energie. Argila si nisipul sunt componente mai importante pentru productie decat energia (cu un impact de circa 2,5 ori mai mare). In ceea ce priveste preturile betonului, cimentului si caramizilor, acestea sunt mai putin vulnerabile decat cele ale lemnului si otelului, care reactioneaza relativ rapid la schimbarile de pe piata. Daca stocurile furnizorilor si ale materialelor de constructie din lemn cresc, pot avea loc la scaderi rapide ale preturilor. Piata (globala) pentru aceste produse este foarte competitiva, astfel incat majorarile se repercuteaza rapid asupra costurilor.
Materialele cum ar fi betonul si cimentul sunt grele si voluminoase. De aceea, sunt adesea comercializate pe piete locale relativ mici, ceea ce duce la o concurenta mai redusa. Acest lucru le confera furnizorilor cote mai mari de piata, reflectate atat in preturi superioare, cat si intr-o volatilitate mai mica. Furnizorii nu sunt nevoiti sa reflecte direct reducerile de pret ale materiilor prime sau ale costurilor energetice, din cauza concurentei relativ limitate. Prin urmare, costurile de productie variaza intr-un ritm mai lent in comparatie cu alte materiale, cum ar fi lemnul, care sunt comercializate pe piete mai competitive.
In concluzie, expertii ING afirma ca este de asteptat ca miscarile puternice ale preturilor la materialele de constructii sa fi ajuns la final. Doar o mica majoritate a furnizorilor de otel, beton, ciment si caramida se asteapta la o reducere preturile de vanzare. Cu toate acestea, pentru metalele transportate in containere, conflictul din Marea Rosie reprezinta un risc reale in ceea ce priveste crestere. Fluctuatiile de pret pentru lemn par, de asemenea, sa se fi incheiat. In ansamblu, mai putin de 1% dintre companiile din UE din domeniul lemnului au planificat sa aplice in decembrie 2023. Pentru informatii suplimentare, click aici