Pe masura ce pandemia Covid-19 a mutat toata planeta in mediul online, cantitatea de date generata a avut o crestere spectaculoasa. Conform datelor publicate de Domo, in 2020, la nivel global, intr-un singur minut sunt vizionate 404.444 de ore de continut video pe Netflix, 42 milioane de mesaje sunt transmise pe WhatsApp, un milion de dolari sunt cheltuiti online, Amazon livreaza 6.659 de pachete, iar Zoom gazduieste 208.333 de utilizatori.
In plus, cantitatea de date colectate de sectoarele comerciale si industriale inregistreaza si ele o rata de crestere fara precedent, declansata de ascensiunea inteligentei artificiale (AI), a Internet of Things (IoT), a realitatii augmentate si a blockchain-ului. Potrivit Cisco Systems, pana in 2023, comunicarea M2M ar putea reprezenta 50% din cele 14,7 miliarde de conexiuni existente. Acest tip de comunicare reprezenta doar 33% din cele 6,1 milioane de conexiuni in 2018.
“Piata centrelor de date cunoaste cresteri semnificative inca de la aparitia mediului online, la nivel global. Observam cum pandemia Covid-19 a accelerat si mai mult aceste dezvoltari si cum tot mai multi investitori devin din ce in ce mai interesati de astfel de investii, inclusiv in Romania. Sigur, stim ca tara noastra ofera deja, de mai multi ani, o forta de munca de calitate in industria dezvoltarilor IT, astfel ca apetitul pentru dezvoltarea unor centre de date si in Romania este fireasca, astfel ca in urmatorii ani vom asista la cresterea acestei industrii si la nivel local.”, spune Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.
Pentru a se adapta la avansul exploziv al cererii pentru facilitati de stocare a datelor, numarul de centre de stocare de date trece printr-o expansiune globala. Numarul de centre de date, de mari dimensiuni, s-a dublat intre 2015 si primul trimestru din 2020 - de la 259 la 541, conform datelor Cisco Systems.
Desi acest aspect genereaza oportunitati pentru operatori, dezvoltatori si investitori, el aduce, de asemenea, si o serie de provocari. Prntre acestea se numara, sustenabilitatea cresterii acestui sector, securitatea si suveranitatea cibernetica, viteza de conectare, siguranta si perisabilitatea echipamentelor, rapiditatea cu care evolueaza tehnologia sau obsolescenta indusa.
Aceste informatii se bazeaza pe studiul realizat de asociatul international al Crosspoint Real Estate, compania Savills, pe care il gasiti complet aici!