CBRE, lider global si national in consultanta imobiliara, a lansat studiile sale traditionale de analiza la final de trimestru asupra pietei imobiliare comerciale locale, detaliind situatia sectoarelor de investitii, birouri, industrial & logistic si retail.
"Am inregistrat reinnoiri strategice pe piata de birouri, anticipand lipsa livrarilor in anii urmatori, o repozitionare a cererii in I&L pe coordonatele pre-pandemice si evolutia interesanta a unui sector de retail care traverseaza o reinventare de succes pe piata locala. Piata imobiliara comerciala din Romania a avut parte de un pas inapoi temporar in T3, dar ramanem optimisti in ceea ce priveste potentialul sau in continuare", a declarat Daniela Gavril, Head of Research, CBRE Romania.
Piata de birouri a demonstrat o stabilitate si o crestere remarcabile, incheind T3 2023 intr-o nota pozitiva, in ciuda unui mediu economic dificil. Activitatea de inchiriere a atins niveluri record, impulsionata in principal de un numar consistent de tranzactii de prelungire dar si de proiecte de relocare care au urmarit eficienta din punct de vedere al costurilor.
In trimestrul al treilea al 2023, companiile romanesti au prioritizat prelungirea contractelor, o miscare strategica menita sa conserve stabilitatea operationala si rentabilitatea. Aceasta abordare asigura pastrarea bugetului, stabilitatea financiara si reducerea riscurilor. Totodata, relocarile au fost considerate o strategie castigatoare, companiile facand tranzitia fara probleme catre spatii mai accesibile, fara a reduce din productivitate. Aceasta tactica a fost esentiala pentru satisfacerea nevoilor de schimbare a companiilor si pentru stimularea dezvoltarii pietei. Aceasta serie consistenta de tranzactii de inchiriere in T3 2023 a stabilit un record, demonstrand natura rezistenta a pietei de birouri din Romania si capacitatea acesteia de a se adapta la conditii dificile.
In prezent, randamentul de baza se situeaza la 7,5%, cu o variatie anticipata a randamentului investitional de 75 de puncte de baza (bps). Cu o chirie de 20,25-euro pe metru patrat, cresterea anuala se situeaza la aproximativ 6%. Volumul investitiilor pe segmentul de birouri din Romania a atins 15 milioane de euro in T3 2023, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul in curs.
In ciuda unei cresteri a stocului total care a condus la o rata de neocupare de sub 16%, previziunile sugereaza o scadere la 12% in urmatoarele 6-9 luni din cauza incetinirii anticipate. Aceasta incetinire se bazeaza pe schimbarile preconizate ale pietei si pe situatia actuala.
In pofida traversarii unei perioade dificile in T3 2023, piata imobiliara comerciala din Romania ramane rezilienta
Chiar daca trimestrul al treilea din 2023 a fost dificil, piata imobiliara comerciala din Romania ramane stabila. Volumul total al tranzactiilor de investitii a fost de 62,4 milioane de euro, o scadere notabila fata de perioadele anterioare, insa mai multe tendinte pozitive indica o potentiala redresare.
Tranzactiile de vanzare-inchiriere au stralucit in mod deosebit in acest trimestru, contribuind cu 32% la totalul investitiilor. Segmentul de retail a fost liderul tranzactiilor cu proprietati comerciale, urmat de cel al proprietatilor de birouri, industriale si hoteliere, ceea ce denota o piata diversa si vibranta.
Investitorii romani, care au contribuit cu 38% din totalul investitiilor, raman motorul principal al pietei, constituind o baza solida pentru redresare. In plus, o stabilitate a randamentelor prime in comparatie cu T2 2023, impreuna cu o suita de tranzactii in stadii avansate de negociere, contureaza o imagine promitatoare pentru piata imobiliara comerciala din Romania.
Cererea constanta a impulsionat segmentul Industrial & Logistica in T3 2023
Cele mai recente studii de piata ale CBRE arata ca segmentul industrial si logistic din Romania a cunoscut schimbari notabile in T3 2023. In ciuda unei scaderi minore a volumului de spatii inchiriate, s-a mentinut un interes puternic pentru noi facilitati industriale si logistice. Media lunara a chiriilor a urcat la 4,50 euro pe metru patrat, subliniind o crestere de 15,38% fata de anul precedent. In acelasi trimestru, sectorul industrial a insumat un volum de investitii de 9,8 milioane de euro, cumuland 70 de milioane de euro pana in prezent.
In timp ce activitatea de inchiriere a unui total de 126.000 mp de spatii industriale si logistice a evidentiat o scadere minora fata de perioadele anterioare, peste jumatate din activitatea totala de inchiriere a fost concentrata in Bucuresti, demonstrand importanta strategica a acestuia in acest sector. Alte regiuni active au fost Vestul/Nord-Vestul (25%) si Sudul (18%) Romaniei. Logistica a reprezentat 32% din suprafata inchiriata la nivel national, urmata indeaproape de productie, cu 25%. Se asteapta ca acest echilibru sa se incline in favoarea productiei in trimestrele urmatoare.
Randamentul prime a inregistrat o crestere de 0,50 pps de la an la an la 7,75%. In acelasi timp, rata de neocupare a inregistrat o crestere marginala, ajungand la 4,28%. Aceasta crestere ar putea indica o usoara incetinire a absorbtiei de noi spatii.
Nu in ultimul rand, stocul industrial modern din Romania a urcat la un nou prag de 7,02 mil. mp la sfarsitul T3 2023, Bucurestiul concentrand 49% din aceasta suprafata. In timp ce piata industriala si logistica din Romania a inregistrat unele fluctuatii in T3 2023, tendintele sugereaza o cerere sustinuta, in special in Bucuresti.
Intr-un an care a fost orice numai obisnuit nu, sectorul de retail din Romania a stralucit in 2023
CBRE raporteaza o crestere robusta a spatiului modern de retail, atingand acum un impresionant 4,2 milioane de metri patrati - un salt de 112.000 mp fata de anul trecut.
Cea mai mare parte a acestei cresteri (67%) a aparut in al treilea trimestru, cu Carolina Mall din orasul Alba Iulia, o realizare a Prime Kapital, aflandu-se acum in centrul atentiei. Parcurile de retail sunt, de asemenea, in prim-plan, revendicand 40% din suprafata totala a stocului modern.
Pe masura ce anul se apropie de sfarsit, dinamica se mentine, alti 179.000 mp fiind pe cale sa fie adaugati la stocul modern de spatii comerciale, din care parcurile de retail ocupa o pondere substantiala de 61%.
Chiar si in conditiile acestei expansiuni rapide, chiriile pentru centrele comerciale si locatiile de tip high street au ramas stabile la 75 EUR/mp/luna si, respectiv, 45 EUR/mp/luna. Ratele de neocupare sunt la un nivel confortabil, mentinand dinamismul Bucurestiului si al oraselor regionale.
Opt retaileri noi au ales Romania in primele noua luni ale anului 2023, consolidand pozitionarea tarii noastre ca destinatie de retail pentru companiile din acest segment.
Nu in ultimul rand, se consolideaza o tendinta ascendenta interesanta - parcurile de retail din orasele secundare si tertiare sunt in plina activitate de dezvoltare. Este o oportunitate de investitii cu perspective promitatoare pentru cei care doresc sa profite de dinamismul sectorului de retail.