Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) va dispune in 2020 de un buget de investitii de 483 milioane de lei (peste 100 de milioane de euro), potrivit proiectului publicat vineri in dezbatere publica pe site-ul MLPDA. Din suma totala, 361,4 milioane de lei reprezinta credite de angajament si 121,47 milioane de lei - credite bugetare.
Cele mai multe fonduri, 454,5 milioane de lei (95 milioane de euro) se vor aloca pentru constructia de locuinte pentru tineri in regim de inchiriere. Din total, circa 347,26 milioane de lei reprezinta credite de angajament si 107,26 milioane de lei, credite bugetare.
Pentru constructiile de locuinte sociale pentru comunitatea de rromi s-au prevazut fonduri totale de 9 milioane de lei, iar pentru programul de constructii de locuinte de serviciu, circa 18 milioane de lei.
Conform proiectului de buget, creditele de angajament si bugetare alocate pentru programele de constructii de locuinte au fost fundamentate avand in vedere urmatoarele necesitatea contractarii unui numar mare de unitati locative aferente acordului de imprumut semnat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si de continuarea derularii programului de constructii de locuinte de serviciu, care implica lansarea de proceduri de achizitie publica de amplasamente noi in vederea contractarii. Creditele bugetare asigura finantarea lucrarilor pentru obiectivele cuprinse in programele de constructii de locuinte aflate in derulare la inceputul anului, precum si pentru lucrarile estimate a se executa in cazul contractelor noi, ce urmeaza a se incheia in cursul acestui an.
Pentru anul 2020, ANL estimeaza venituri totale de 137,63 milioane de lei, din care 6,46 milioane de lei din plasamente si dobanzi la credite, 8,43 milioane de lei din activitati si servicii prestate si 55,37 milioane de lei din vanzarea de locuinte pentru tineri destinate inchirierii si 5,07 milioane de lei din operatiuni financiare. Diferenta de 62,3 milioane de lei va fi asigurata de la bugetul de stat si urmeaza a fi utilizata pentru constructia de locuinte pentru cele trei programe de constructii de locuinte derulate de Agentie (pentru tineri, rromi si de serviciu).
In ceea ce priveste cheltuielile ANL din 2020, acestea sunt estimate la 530,8 milioane de lei (385,4 milioane de lei credite de angajament si 145,4 milioane de lei credite bugetare).
Cheltuielile cu personalul s-au estimat la circa 28 milioane de lei, la stabilirea acestora fiind luat in considerare un numar de 150 de posturi, din care 136 sunt ocupate si 12 vacante, pentru care erau concursuri in derulare in vederea ocuparii acestora.
In proiectul de buget ANL se mai precizeaza ca deficitul prognozat pentru 2020 se acopera din excedentul anilor precedenti, ca diferenta dintre veniturile proprii realizate (dobanzi plasamente, dobanzi credite acordate, rambursari rate credite acordate, cote ANL) si cheltuielile proprii de functionare ale ANL. Excedentul are o valoare totala de 290 milioane de lei, fiind compus din 159,21 milioane de lei, rezultat din vanzarea locuintelor pentru tineri care se afla in conturile deschise la Trezoreria Municipiului Bucuresti (2009-2018), 125,8 milioane de lei disponibil anii precedenti, ca diferenta dintre veniturile si cheltuielile de functionare ale Agentiei si 5 milioane de lei excedent in decembrie 2019, obtinut din vanzarea locuintelor pentru tineri.
Pentru informatii suplimentare, click aici!