RO EN
Coșul este gol

Mr. Finance: IRCC scade in iulie, iar dobanzile la credite au o tendinta descendenta

Conform calculelor preliminare, IRCC aplicat pentru trimestrul 3 al anului 2023 va fi in jur de 5,93%, fata de 5,98%, cat era in trimestrul 2. Desi impactul asupra ratelor romanilor care au credite cu dobanda variabila va fi nesemnificativ, acesta poate fi un indicator al faptului ca dobanzile urmeaza sa aiba un trend descendent, sunt de parere expertii in creditare, informeaza un comunicat Mr. Finance, platforma online care ofera utilizatorilor informatii financiare utile.
"Recomandarea este ca in perioada urmatoare, daca nu este vreo urgenta care nu suporta amanare, sa ne abtinem in a accesa credite noi, mai ales credite ipotecare, pentru ca inca suntem intr-o perioada foarte incerta, cu razboi la granita, cu inflatie mare, lucruri care pot sa ne impacteze veniturile si cosul de consum, creditele fiind o povara suplimentara pe care o luam. Dobanzile la credite sunt foarte mari. Pentru un credit ipotecar cu dobanda variabila, DAE poate sa ajunga aproape de 9-10%. O dobanda de 9% pe o perioada de 30 de ani, inseamna un total de rambursat de trei ori mai mare fata de suma imprumutata", a declarat, Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance.
Desi in 2022 BNR a luat de opt ori decizia de majorare a dobanzii de referinta, in 2023 acest lucru s-a intamplat o singura data, in ianuarie. Potrivit expertilor, acest lucru inseamna ca in trimestrele urmatoare nu ar trebui sa ne asteptam la cresteri substantiale a dobanzilor aferente creditelor, dar nici la scaderi semnificative. Atat timp cat inflatia este mult peste tinta BNR, cel mai probabil si dobanzile vor fi destul de sus. Cu toate acestea, BNR are previziuni optimiste referitoare la inflatie. 
Pentru trimestrul al treilea, BNR estimeaza o inflatie de 8,9%, in continua descrestere pana in primul trimestru al anului 2025, cand, conform estimarilor, ar trebui sa avem o inflatie de circa 4%. 
"Ar fi un scenariu foarte optimist, acest lucru ar duce inevitabil si la scaderea indicilor bancari, in primul rand IRCC, lucru care ar usura foarte mult situatia financiara a peste 450.000 de romani care au credite cu dobanda variabila legata de IRCC. Insa, cel putin pana la sfarsitul acestui an, nu ar trebui sa ne asteptam la mari schimbari in ceea ce priveste indicele IRCC", completeaza Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance.
 
 
La ce sa fim atenti in urmatoarea perioada?
Desi se pare ca valoarea IRCC a ajuns la plafonul de sus, si nu ar trebui sa ne asteptam la cresteri majore a acestuia, in urmatoarea perioada romanii ar trebui sa fie atenti la bugetul lor, la creditele pe care deja le au si la cele pe care intentioneaza sa le acceseze.  
"Daca totusi suntem nevoiti sa facem acest pas, recomandat este sa fie facut doar dupa ce a fost construit fondul de urgenta, rezerve care sa acopere cel putin 6 luni de cheltuieli. Pe langa asta, dat fiind faptul ca in urmatorii doi ani ar trebui sa ne asteptam la o descrestere a dobanzilor, cu conditia ca nu ne paste o noua criza si/sau forta majora, cum a fost inceperea razboiului din Ucraina, putem sa ne orientam catre dobanda variabila, astfel incat treptat sa scada rata lunara. Si nu in ultimul rand, sa fim atenti la gradul de indatorare. Desi gradul maxim este de 40% - un prag destul de mare si chiar periculos, este recomandat ca ratele aferente creditelor sa nu depaseasca 25-30% din venitul nostru lunar. Asa cum am mai spus, ar trebui ca in perioada urmatoare sa ne situam intr-o zona a prudentei, sa nu facem achizitii inutile sau sa luam decizii care se ne impacteze negativ din punct de vedere financiar", afirma Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance.
***
Mr. Finance este o platforma online care ofera utilizatorilor informatii utile despre credite bancare sau nebancare, asigurari, utilitati, investitii, criptomonede si tranzactii Forex. Prin serviciile companiei, acestia pot compara preturile instrumentelor financiare pe care vor sa le acceseze. Mr.Finance pune la dispozitia romanilor si optiunea de a compara si evalua cele mai bune oferte de credite inainte de a le accesa efectiv, pentru a vedea care produs are costuri mai mici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter