RO EN
Coșul este gol

MAZARS: Statele membre au recuperat 31 miliarde euro din TVA, in 2020

La finalul saptamanii trecute, in data de 8 decembrie, Comisia Europeana a publicat raportul privind deficitul de incasare a TVA (VAT Gap) inregistrat in anul 2020. Vestea buna este ca, la nivelul Uniunii Europene (UE), gradul de colectare a crescut din nou (cu aproximativ 2%), statele membre recuperand aproximativ 31 miliarde de euro fata de anul precedent.
Cele mai mici deficite de incasare a TVA au fost inregistrate de Finlanda (1,3%), Estonia (1,8%) si Suedia (2%), iar cele mai mari de Romania (35,7%) si Malta (24,1%).
Pentru Romania, colectarea TVA ramane in continuare o provocare majora, in conditiile in care deficitul de incasare continua sa creasca an de an si sa fie cel mai mare din UE. Similar anului 2019, Romania a pierdut si in 2020 aproximativ o treime din TVA pe care ar fi trebuit sa o colecteze. Cifrele inregistrate indica o pierdere de 7,4 miliarde de euro in anul 2020. Reforma si digitalizarea intarziata a administratiei fiscale au incetinit inevitabil imbunatatirea colectarii, celelalte masuri adoptate neavand rezultate.
„Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR) include un pachet de masuri prin care Ministerul Finantelor si-a asumat cea mai ampla reforma a administratiei fiscale bazata pe digitalizare, avand ca obiectiv o reducere a deficitului de colectare a TVA cu 5 puncte procentuale pana in anul 2026 (comparativ cu 2019). O parte din masuri au fost deja initiate - raportarea SAF-T (Fisierul Standard de Audit pentru Taxe), conectarea caselor de marcat electronice la serverele ANAF, facturarea electronica sau sistemul de monitorizare a transporturilor de marfuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.”, a mentionat Bianca Vlad, Tax Partner, Mazars Romania.
Aceste masuri bazate pe o raportare in timp real ar putea avea cele mai insemnate rezultate din perspectiva colectarii daca ne uitam la experienta altor state membre. Autoritatile vor avea un control mai mare asupra tranzactiilor desfasurate de comercianti, avand acces in timp real la un volum mare de date menite sa contribuie la identificarea rapida a tranzactiilor predispuse la frauda. „Comisia Europeana saluta aceste initiative ale Romaniei, mentionand in studiul sau ca previziunile pentru 2021 indica o scadere a gap-ului de TVA, pe fondul acestor masuri de raportare electronica.”, a mentionat Miruna Cirstea, Tax Assistant Manager, Mazars Romania.
Ramane insa de urmarit daca toate aceste masuri implementate de autoritatile fiscale vor avea rezultatele asteptate. Va fi esentiala disponibilitatea si capacitatea autoritatii fiscale de a analiza si interpreta un volum semnificativ de date, aceasta fiind pusa in fata unei schimbari majore de paradigma a inspectiei fiscale.
„Tot la finalul saptamanii trecute, Comisia Europeana a publicat un nou pachet de masuri menite sa modernizeze actualul sistem de TVA, prin adoptarea de noi reguli aliniate cu evolutia digitala. Trei actiuni cheie au fost anuntate in acest sens, iar intentia este ca acestea sa fie implementate treptat in perioada 2023 - 2028. Prima actiune consta in implementarea unei raportari digitale in timp real, bazata pe facturarea electronica, care va deveni obligatorie, concomitent cu reforma altor obligatii de raportare (spre exemplu, vor fi eliminate declaratiile recapitulative). A doua actiune presupune o actualizare a regulilor TVA pentru transportul de calatori si platformele de servicii de cazare pe termen scurt, iar ultima actiune vizeaza introducerea inregistrarii unice in scopuri de TVA, prin extinderea Ghiseului unic (OSS) si a Ghiseului unic pentru import (IOSS).”, a mentionat Alexandru Stanciu, Tax Senior Manager, Mazars Romania.
Specialistii Mazars vor urmari in continuare demersurile autoritatilor in vederea cresterii incasarilor bugetare, precum si efectele pe care acestea le vor avea la nivelul mediului de afaceri, care pe termen scurt trebuie sa faca fata unor provocari fara precedent.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter