Ponderea cea mai mare in portofoliul de investitii directe este detinuta, in Romania, de productie, cu 60% din total, urmata de constructii si comert, cu cate 17%, a afirmat, joi, la un forum de specialitate, Sergiu Nazaru, reprezentant al Agentiei Romane pentru Investitii si Comert Exterior (ARICE).
"Pe termen mediu si lung, trebuie sa extindem zonele mai putin explorate si sa intensificam relatiile comerciale cu regiuni cum ar fi Africa de Nord, din Asia, chiar si America Latina. Trebuie sa avem ca obiectiv diversificarea zonelor geografice de investitie. Stim foarte bine ca Bucurestiul, Clujul, Timisoara, Iasi chiar, in domeniul IT atrag destul de multe investitii, dar mai avem zone in care mai este de lucru la acest capitol si acesta este unul dintre obiectivele pe care agentia si le propune in viitorul apropiat. In portofoliul de investitii directe care se cifreaza in jurul a 100 de miliarde de euro, ponderea cea mai mare o are productia, de 60%, constructiile de 17% si 17% comertul, ceea ce nu este rau, Ce ne mai dorim noi este in schimb sa ne axam pe domeniile care au o valoare adaugata mai mare, care produc servicii si produse cu valoare adaugata mai mare, cum ar fi tehnologia, inteligenta artificiala, zona de electronica si asa mai departe. In acest moment, IT&C reprezinta 4%, domeniul stiintei tot in jur de 4%. Aceste procente trebuie crescute, pentru ca valoarea adaugata aduce prosperitate si bunastare", a sustinut Nazaru.
Acesta a adaugat ca agentia pe care o reprezinta are printre scopuri si urmarirea afacerilor romanesti din strainatate, precum si atragerea de investitii directe si de portofoliu.
"Deficitul foarte mare intre importuri si exporturi este unul dintre factorii care au determinat accentul pe care Guvernul vrea sa-l puna spre revenirea acestui aspect prin infiintarea acestei agentii (Agentia Romana pentru Investitii si Comert Exterior - n. r.), care are ca scop, pe langa acest lucru, si urmarirea afacerilor romanesti din strainatate, precum si atragerea de investitii directe si de portofoliu. Datele de la Banca Nationala ne ne releva faptul ca 2022 a fost un an-record in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine. Cifra se ridica in jurul a 11 miliarde de euro, in primele zece luni ale anului, o crestere de aproape 20% fata de anul 2021. Prin urmare, obiectivul evident este sa depasim acest record. Ca sa imprumut un termen din fizica: poate sa pastram si acceleratia, adica si cresterea fata de 2022 la aceiasi parametri", a spus Sergiu Nazaru.
Reprezentanti ai autoritatilor, camerelor de comert si mediului academic au participat, joi, la cea de-a II-a editie a Forumului diplomatiei economice si al exportatorilor, eveniment organizat la Bucuresti. Pentru informatii suplimentare, click aici!