RO EN
Coșul este gol

CC: Autoritatea de concurenta solicita un contract standard pentru livrarile de gaze

Consumatorii casnici care folosesc gazele naturale pentru incalzire ar putea plati facturi mai mici cu sume cuprinse intre 60 si 150 lei/luna de iarna in situatia in care schimba contractul sau furnizorul, estimeaza Consiliul Concurentei in urma finalizarii primei etape a analizei derulate in contextul liberalizarii activitatii de furnizare a gazelor naturale catre clientii casnici. Evaluarile autoritatii de concurenta indica faptul ca unii consumatori casnici ar putea beneficia de reduceri si mai importante, de peste 200 lei/luna de iarna. Este vorba de gospodarii cu consum mai ridicat de gaze naturale, de exemplu locuinte situate in zone mai friguroase ale tarii.
Ca urmare, Consiliul Concurentei recomanda persoanelor care folosesc gazele naturale sa ia in considerare schimbarea contractului sau a furnizorului, astfel incat sa aleaga varianta cea mai avantajoasa, inainte de venirea sezonului rece. In acest context, autoritatea de concurenta atrage atentia si asupra importantei analizarii cu atentie a clauzelor contractuale incluse in ofertele de furnizare.
Analiza Consiliului Concurentei a evidentiat faptul ca, pana la acest moment, procesul de liberalizare a furnizarii gazelor naturale consumatorului casnic nu a generat un interes semnificativ in randul clientilor casnici: in prima luna de la debutul liberalizarii, o mare parte dintre clientii casnici au fost pasivi, iar cea mai mare parte a celor care au trecut in regim concurential au facut acest lucru fara a schimba furnizorul curent de gaze naturale.
La sfarsitul lunii iunie 2020 (inainte de a fi demarat procesul de liberalizare), clientii casnici carora li se furnizau gaze naturale in regim concurential reprezentau 12,1% din totalul consumatorilor casnici, ajungand la circa 19% in iulie 2020. Cu toate acestea, doar 2% dintre clientii casnici care au trecut in regim concurential in luna iulie au facut acest lucru concomitent cu schimbarea furnizorului de la care achizitionau gaze naturale in regim reglementat.
„Credem ca acest lucru este rezultatul unui cumul de factori. Pe de o parte, in perioada verii, volumul redus al gazelor naturale consumate nu a generat un interes deosebit pentru schimbarea furnizorului, asa cum s-ar putea sa fie cazul in timpul sezonului rece, cand consumatorii ar putea fi mult mai interesati de pretul gazelor naturale si de diferentele de pret ale diversilor furnizori. Pe de alta parte, ofertele de gaze naturale realizate la debutul procesului de liberalizare s-ar putea sa nu fi fost suficient de atractive pentru a determina schimbarea furnizorului curent de gaze naturale de catre clientii casnici. Nu in ultimul rand, nivelul de informare a consumatorilor cu privire la procesul de liberalizare, in general, si la modalitatea de schimbare a furnizorului, in particular, ar putea fi mai redus decat cel dorit” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Ca urmare, Consiliul Concurentei considera ca, cel putin pana in iulie 2021, este necesara desfasurarea unei campanii intense de informare publica, axata pe mai multe directii (de exemplu, cu privire la rolul diversilor operatori activi in sectorul gazelor naturale, cu privire la elementele ce formeaza pretul final al gazelor naturale, cu privire la modalitatea de schimbare a furnizorului de gaze naturale etc.). De asemenea, eforturile de informare si popularizare facute la debutul liberalizarii ar trebui intensificate si continuate pe parcursul intregului proces, presiunea concurentiala exercitata de consumatorii casnici bine informati fiind esentiala pentru succesul liberalizarii.
Autoritatea de concurenta a analizat o parte a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale in regim concurential elaborate de titularii licentelor cu ocazia liberalizarii, precum si a proiectelor de contracte propuse de acestia spre a fi incheiate cu consumatorii casnici pe piata concurentiala.
O mare parte a furnizorilor au inclus in oferta un abonament, stabilit in suma fixa/zi/ loc de consum. Acest lucru, in principiu, permite furnizorului sa oferteze clientilor casnici un pret unitar al gazelor mai mic decat cel din alte oferte proprii (care nu contin un abonament) sau fata de pretul propus de alti furnizori pe piata concurentiala.
Cu toate acestea, ofertele de gaze naturale cu abonament reprezinta produse care asigura avantaje in cazul clientilor cu un anumit nivel de consum, astfel ca, pentru o parte dintre clientii casnici (cei cu un consum relativ scazut), s-ar putea dovedi dezavantajoase.
Ca urmare, consumatorii ar trebui sa aleaga dintre ofertele propuse de furnizori dupa efectuarea unei evaluari privind avantajul sau dezavantajul achitarii unui abonament.
In cadrul analizei, Consiliul Concurentei a constatat ca, desi majoritatea furnizorilor au respectat reglementarile specifice ale ANRE (care prevad un nivel minim de informatii ce trebuie comunicate clientilor in etapa precontractuala sau, dupa caz, contractuala), unele oferte si contracte cuprind si clauze care, in anumite situatii, pot genera bariere in calea clientilor casnici de a alege in deplina cunostinta de cauza cele mai potrivite conditii de furnizare sau care pot bloca, fie si temporar, posibilitatea clientilor casnici de a schimba furnizorul de gaze naturale.
Consiliul Concurentei recomanda consumatorilor sa fie atenti si la clauzele contractuale, de exemplu la cele ce privesc garantiile solicitate de furnizor, termenul de plata a facturii, penalitatile de intarziere, precum si la eventuale clauze care ar putea ingreuna o schimbare ulterioara a furnizorului de gaze naturale.
„Vom colabora cu Autoritatea de reglementare in domeniu si cu Autoritatea pentru Protectie Consumatorilor pentru a verifica conditiile generale de furnizare a gazelor naturale si/sau a contractelor de furnizare si pentru a identifica posibilele clauze abuzive sau practici inselatoare. Trebuie descurajat orice comportament incorect al furnizorilor de gaze naturale, deoarece poate submina intregul proces de liberalizare a activitatii de furnizare de gaze naturale catre clientii casnici” a mai declarat presedintele Consiliului Concurentei.
ANRE a pus deja la dispozitia clientilor o aplicatie web menita sa ofere informatii comparative privind ofertele-tip ale furnizorilor de gaze naturale (comparatorul ofertelor de furnizare1 ). Aceasta aplicatie a fost revizuita recent, modificarile aduse de autoritatea de reglementare vizand o mai buna comparabilitate a ofertelor furnizorilor de gaze naturale. Consiliul Concurentei indeamna consumatorii casnici sa foloseasca noile facilitati ale comparatorului ANRE pentru identificarea celor mai potrivite oferte. De asemenea, autoritatea de concurenta incurajeaza consumatorii casnici sa parcurga cu atentie ofertele furnizorilor si sa solicite clarificari acestora cu privire la clauzele contractuale.
Pentru a veni in sprijinul consumatorilor casnici, autoritatea de concurenta considera oportuna introducerea unui contract standard de furnizare, care sa prevada clauze si conditii unice, prezentate intr-o maniera clara, transparenta si completa, singurul parametru ce poate diferi de la un furnizor la altul fiind pretul final al gazelor naturale.
Astfel, toti operatorii ar asigura o oferta de gaze naturale care sa aiba la baza acelasi tip de contract, fara a limita, insa, libertatea comerciala a furnizorilor de a oferi clientilor casnici si alte contracte in regim concurential. Scopul acestui contract standard este de a asigura un set de conditii de baza (minime) in relatia furnizor/client final de gaze naturale.
La sfarsitul lunii mai 2020, deci cu o luna inainte de debutul liberalizarii, comparatorul ANRE al ofertelor de gaze naturale includea oferte-tip pentru 46 de furnizori, societati care aveau deja in portofoliu clienti casnici carora le furnizau gaze naturale in regim concurential, precum si furnizori care incercau sa atraga astfel de consumatori. In prezent, 62 de furnizori au oferte publicate in comparatorul ANRE, ceea ce arata interesul crescut al furnizorilor de gaze naturale pentru clientii casnici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter