Consiliul Concurentei a declansat, in 2022, 16 investigatii privind posibila incalcare a legislatiei de concurenta, dintre care 11 declansate din oficiu si 5 in urma unor plangeri, conform raportului publicat de institutie.
Cele mai multe dintre investigatiile declansate in 2022 vizeaza posibile intelegeri orizontale si posibile abuzuri de pozitie dominanta (cate 5 investigatii).
Din perspectiva legislatiei de concurenta vizata de investigatiile initiate in anul 2022, 44% dintre acestea privesc posibila incalcare a legislatiei nationale si comunitare din domeniul concurentei, iar restul, reprezentand o pondere de 56% din totalul investigatiilor declansate in anul 2022, au in vedere posibila incalcare a normelor nationale in domeniu.
Printre pietele importante vizate de noile investigatii se numara: piata monetara interbancara pentru fixarea ratei dobanzii ROBOR, intretinerea si repararea autovehiculelor, produse si echipamente electronice si de telecomunicatii.
Au fost finalizate 8 investigatii, dintre care 6 au vizat intelegeri orizontale, acestea reprezentand o pondere de 75% din totalul investigatiilor incheiate, si cate o investigatie privind intelegeri verticale, respectiv actiuni anticoncurentiale ale administratiei publice.
Din perspectiva legislatiei de concurenta vizata de investigatiile incheiate, jumatate dintre acestea au presupus incalcari ale legislatiei nationale si comunitare din domeniul concurentei, iar celelalte patru investigatii au presupus incalcari ale normelor nationale in domeniu. Cele mai importante piete vizate de aceste investigatii au fost: serviciile de intretinere si reparare a autovehiculelor, asigurarile de aviatie si distributia de camioane noi, medii si grele marca Renault.
Cea mai mare pondere a amenzilor aplicate in anul 2022, cumuland un total de 178,588 milioane lei (36,213 milioane euro) o reprezinta intelegerile anticoncurentiale sub forma de cartel (87%). Cuantumul sanctiunilor aplicate in anul 2022 este de 2,5 ori mai mare decat bugetul institutiei.
"O investigatie de amploare a fost cea care a vizat interactiunea pietei de reparatii auto cu cea pe care activeaza companiile de asigurare. Practic, companiile de reparatii auto si-au coordonat comportamentul, prin intermediul Asociatiei Concesionarilor Dacia, Renault si Nissan - ACODAREN, stabilind un nivel fix al preturilor pieselor de schimb si al tarifelor de manopera utilizate in relatia cu anumite societati de asigurare. In acest caz au fost sanctionate service-urile auto, ACODAREN si firmele de asigurare cu amenzi totale de 130 milioane lei", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Anul trecut, au fost initiate patru investigatii sectoriale privind domeniul auto, retail-ul farmaceutic, drepturile de autor, servicii de emitere a avizului tehnic de amplasament privind utilitatile urbane si infrastructura.
Cele doua investigatii sectoriale finalizate in 2022 de autoritatea de concurenta au privit lucrarile de modernizare, intretinere si reparatii de drumuri si strazi din municipiile resedinta de judet si segmentul serviciilor de transport alternativ.
De asemenea, au fost initiate sase studii, vizand energia regenerabila, grupurile de interes economic, serviciile medicale furnizate in regim de telemedicina, economia circulara, racordarea la Sistemul Energetic National a producatorilor de energie electrica, impactul asupra concurentei al prevederilor legale care conditioneaza infiintarea/autorizarea intreprinderilor din domeniul consultantei fiscale si cel al auditului financiar.
In 2022, Consiliul Concurentei a autorizat si cel mai mare numar de operatiuni de concentrare economica din ultimii 16 ani, respectiv 94. Dintre acestea, doua au presupus acceptarea de angajamente.
In domeniul concurentei neloiale, institutia a finalizat un numar de 51 de sesizari, fiind emisa si o decizie privind interzicerea unei practici de concurenta neloiala.
Raportul mai semnaleaza ca, pe parcursul anului 2022, a avut loc o crestere importanta a numarului total de avize, puncte de vedere si opinii transmise de catre autoritatea de concurenta, comparativ cu 2021, atat in ceea ce priveste colaborarea cu Guvernul Romaniei, fiind emise 193 avize/puncte de vedere/opinii, cat si la nivelul Parlamentului, in acest caz inregistrandu-se un numar de 174 de puncte de vedere transmise.
"Actele normative transmise spre avizare Consiliului Concurentei au fost influentate de actualul context economic si social, acestea concentrandu-se, in special, pe domeniile afectate de criza energetica si conflictul armat dintre Rusia si Ucraina. In acest sens, Consiliul Concurentei s-a implicat activ in procesul de consolidare a unui cadru normativ echitabil si pro-concurential care sa asigure protejarea atat a economiei nationale, cat si a consumatorilor finali in contextul cresterii semnificative a preturilor", subliniaza sursa citata.
In anul 2022, Comisia Europeana a aprobat o serie de masuri din domeniul ajutorului de stat pentru Romania, care au constat, printre altele, in ajutoare pentru restructurarea unor companii de stat, scheme de ajutor de stat in vederea depasirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19, dar si scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei in contextul invaziei Rusiei in Ucraina. Dintre cazurile importante finalizate sunt de mentionat: ajutorul de stat individual acordat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia S.A. (251 milioane euro), ajutoare pentru intreprinderile implicate in transportul rutier de marfuri si persoane, pentru compensarea cresterii pretului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina (700 milioane lei) si ajutorul de stat acordat TAROM pentru compensarea daunelor provocate de pandemia COVID-19 (1,91 milioane euro).
"In aceasta perioada economica provocatoare, ajutoarele de stat au reprezentat instrumente importante pentru sprijinirea dezvoltarii unor sectoare importante ale economiei noastre. Am devenit, astfel, mai eficienti si mai rapizi, oferind expertiza noastra autoritatilor pentru a implementa masuri de sprijin ce implica fonduri europene (inclusiv PNRR) si nationale in valoare totala de circa 145 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 250% fata de anul anterior", a spus Bogdan Chiritoiu.
In cadrul procesului de aderare a Romaniei la OCDE, demarat in 2022, Consiliul Concurentei participa ca punct focal de contact cu OCDE. Astfel, prima etapa a constat in realizarea auto-evaluarii instrumentelor juridice ale OCDE, raportate la legislatia, politicile si practicile din Romania, pe baza carora s-a elaborat Memorandumul initial de aderare. Consiliul Concurentei a contribuit la realizarea a 30 de fise de auto-evaluare, dintre care 11 in calitate de institutie unic responsabila si 19 in colaborare cu alte institutii, din totalul celor 246 de instrumente juridice solicitate de OCDE la nivel national.
Totodata, in cursul anului 2022, Consiliul National de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF) a avut in analiza trei sesizari, respectiv doua plangeri, acestea fiind solutionate pana la finalul anului. Organismul de supraveghere din domeniul feroviar a adoptat doua decizii prin care a impus trei masuri administratorului infrastructurii feroviare, Compania Nationala de Cai Ferate (CFR SA), si o formulat o recomandare pentru Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Masurile au fost implementate si monitorizate integral pe parcursul anului 2022.
Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) a analizat o plangere si o sesizare, ambele fiind solutionate pana la sfarsitul anului. In ceea ce priveste avizarea tarifelor, CSDN a avizat normele de fundamentare a tarifelor pentru 10 administratii portuare si de cai navigabile interioare, ce contin 112 tarife, ce urmeaza a fi practicate in anul 2023. Pentru informatii suplimentare, click aici!