Reprezentantii companiilor germane in Romania si-au exprimat dezamagirea cu privire la votul negativ acordat de Austria privind aderarea la spatiul de libera circulatie europeana. Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) subliniaza ca libera circulatie a bunurilor aduce beneficii economice semnificative transportatorilor si mediului de afaceri in general, prin eliminarea obligativitatii controalelor suplimentare la frontierele interne ale Uniunii Europene, dar si avantaje pentru investitiile straine, prin crearea unui mediu economic de stabilitate si incredere.
"Reducerea costurilor asociate timpilor de asteptare in vami, alaturi de reducerea intarzierilor in lanturile logistice fluidizeaza comertul transfrontalier si creeaza un pret corect marfurilor destinate cetatenilor europeni. De aceea este in interesul tuturor statelor membre ca Romania sa faca parte din spatiul Schengen. In egala masura, este si un semnal important pentru investitori", au transmis reprezentantii AHK Romania.
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana ramane un sustinator fervent al intrarii Romaniei in spatiul Schengen si spera ca acest lucru sa se intample intr-un orizont de timp apropiat. Un succes in acest proces il reprezinta eliminarea recenta a MCV (Mecanismul de cooperare si verificare), impus Romaniei odata cu aderarea la UE.
"Romania a dovedit ca indeplineste criteriile de aderare, fapt care a reiesit clar in urma controalelor efectuate de echipele de tehnicieni ai Comisiei Europene. State membre importante ale Uniunii Europene si ale spatiului Schengen, precum Germania si Franta, s-au pronuntat in multiple randuri pentru includerea Romaniei in zona de libera circulatie europeana. Admiterea Romaniei ar fi un castig pentru blocul comunitar, Europa ar fi mai puternica si mai prospera. Suntem foarte dezamagiti de acest vot, dar speram totusi ca o decizie «pentru Schengen» sa fie luata in curand", a declarat Andreas Lier, presedintele AHK Romania.
AHK Romania considera ca statele UE trebuie sa dea dovada de unitate, mai ales in contextul razboiului din Ucraina si al celorlalte provocari de la nivel global. Conflictul cu Rusia, care a reconfigurat rutele de transport de marfuri in Europa, a dus deja la scumpiri importante, iar industrii precum cea producatoare de materiale de constructii, metalurgica si chimica sufera din cauza scumpirii energiei. De aceea este in interesul tuturor statelor membre ca Romania sa faca parte din spatiul Schengen. In egala masura, este si un semnal important pentru investitori. "Ne exprimam increderea ca acest lucru se va intampla cat mai curand posibil. Avantajele sunt multiple, nu doar pentru Romania, dar si pentru intreaga Europa, iar companiile germane locale nu pot decat sa sustina in continuare Romania in demersul sau", a spus Sebastian Metz, director general AHK Romania.