Efectele schimbarilor climatice sunt resimtite de romani. Astfel, acestia declara ca se simt amenintati in special de valurile de caldura (43% dintre romani), de seceta (25%), furtuni (12%), inundatii (3%), dar si de incendiile de vegetatie (1%) – conform celui mai recent studiu sociologic realizat de IRES la solicitarea UNSAR. Pentru al doilea an consecutiv, valurile de caldura inregistreaza o dinamica importanta din punct de vedere al efectelor resimtite de romani, cu o crestere de 10% fata de studiul realizat anul trecut.
“Suntem expusi dezastrelor naturale si riscurilor generate de schimbarile climatice. Asadar, luarea unor decizii privind solutiile de protectie financiara impotriva unor astfel de fenomene extreme ar trebui sa devina o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a precizat Alexandru Ciuncan, Presedinte & Director General al UNSAR.
Conform aceleiasi cercetari sociologice, pentru a diminua impactul schimbarilor climatice, atat din punct de vedere financiar, cat si pentru a proteja mediul inconjurator, printre principalele masuri la care au apelat romanii se numara: utilizarea becurilor eficiente energetic (91%), colectarea selectiva a deseurilor (86%), reciclarea materialelor reutilizabile si folosirea ambalajelor si a pungilor biodegradabile (81%). Achizitia de electrocasnice cu un consum redus de energie se numara, de asemenea, printre masurile mentionate de romani (79%), alaturi de izolarea termica a locuintei (74%), utilizarea metodelor alternative de transport (64%), achizitia sau utilizarea unei masini mai putin poluante (21%), dar si montarea de panouri solare pe acoperisurile locuintelor (10%).
“Solutiile de protectie financiara oferite de catre companiile de asigurari sunt intr-o continua actualizare, tocmai pentru a raspunde si noilor nevoi ale clientilor, spre exemplu asigurarea panourilor fotovoltaice montate pe acoperisurile locuintelor”, a adaugat Alina Barbulescu, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.
Desi preocuparea romanilor pentru montarea de panouri fotovoltaice este inca la inceput, este important de retinut ca majoritatea companiilor membre UNSAR care emit asigurari facultative pentru locuinte ofera si solutii pentru aceste echipamente. Astfel, in functie de politica fiecarei companii, se pot identifica acoperiri atat pentru riscurile catastrofale, dar si pentru incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri sau chiar pentru avariile accidentale ale acestor panouri.
In acest context, recomandam tuturor sa beneficieze de consultanta oferita de orice distribuitor de asigurari pentru a putea lua cea mai buna decizie cu privire la siguranta locuintei lor.
In Romania, asigurarile facultative de locuinte se pot incheia doar pentru acelea care sunt deja protejate de o polita obligatorie PAD. Acestea pot asigura locuinta la valoarea ei reala si pentru riscuri suplimentare celor catastrofale (cutremur, alunecari de teren, inundatie), cum ar fi: incendiu, explozie, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, precum si alte situatii neprevazute – inundatii produse vecinilor, defectiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice.