RO EN
Coșul este gol

Bolos: Plafonarea cheltuielilor publice poate aduce economii de 8 miliarde lei

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a sustinut, marti, la Alba Iulia, ca prin implementarea unor noi masuri fiscale, cum ar fi limitarea si plafonarea cheltuielilor in sectorul public, se vor economisi pana la sfarsitul anului 8 miliarde de lei, iar astfel Romania nu risca blocarea fondurilor europene.
Intrebat de jurnalisti despre noile masuri fiscale pe care le pregateste Guvernul, ministrul Finantelor a precizat ca acestea privesc doar sectorul public si doar ceea ce este legat de cheltuielile publice.
"Noi, statul, in continuarea eforturilor pe care le-am facut pana acum, facem in continuare aceleasi eforturi pentru ca tinta noastra de deficit bugetar sa fie conform cu angajamentele asumate in relatia cu Comisia Europeana si sa nu riscam suspendarea fondurilor. Ce ar insemna ca Romania, anul viitor, sa aiba 5.000 de santiere fara fonduri europene? Nu cred ca ar fi de bun augur, fiind un an care, totusi, este un an sensibil din punct de vedere al alegerilor. Dar, dincolo de acest lucru, avem datoria morala sa facem tot ce tine de noi ca sa nu riscam blocarea fondurilor europene, adica sa nu riscam sa nu mai putem face proiectele de infrastructura de apa, canalizare, de asfaltare de strazi, constructia de autostrazi, cai ferate. Toate acestea sunt proiecte de infrastructura vitale pentru modernizarea Romaniei", a spus Marcel Bolos, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat ca este vorba de masuri legate de limitarea si plafonarea cheltuielilor.
"Aici, avem in vedere atat cheltuielile de functionare ale statului, cat si, daca va referiti la celebrele cheltuieli care tin de festivaluri, concerte, evenimente, acestea vor fi chiar interzise, cu exceptia celor care privesc sfarsitul de an si a celor care sunt dedicate zilelor oficiale ale unitatilor administrativ-teritoriale. Din analizele pe care le-am facut, cheltuielile autoritatilor locale si ale aparatului bugetar in ultima luna din an sau chiar incepand cu luna noiembrie au ajuns la de trei, patru ori media lunara din cursul anului. Este nefiresc sa stam cu acest pericol pe care il avem legat de tinta de deficit bugetar si sa ne trezim la sfarsitul anului ca, din cauza acestor sau datorita acestor categorii de cheltuieli, Romania si-a luat asupra-si riscul acesta de blocare a fondurilor europene. Ar fi total nefiresc sa compromitem sansa de dezvoltare si de implementare a investitiilor pentru generatiile viitoare si pentru ceea ce inseamna modernizarea Romaniei pe termen lung", a mentionat Bolos.
Ministrul a explicat ca se instituie regula plafonarii, respectiv a incadrarii in plafoanele care provin din cursul anului, pentru a se evita cresterea de trei, patru ori a cheltuielilor.
"Va dau un exemplu: la cheltuielile de functionare ale statului, bunuri si servicii cum le spunem noi, la o medie lunara de 1,1 miliarde lei, in lunile noiembrie-decembrie depasesc 4,5 miliarde lei. Ori, in aceste conditii, toate mecanismele pe care le-am gandit pentru cheltuielile statului atunci nu isi mai au rost, daca noi nu putem sa stavilim aceste cheltuieli in lunile noiembrie si decembrie, incat sa avem un parcurs normal, firesc. Nu cred ca da bine si deja suntem obisnuiti ca, in ultimele luni, in sectorul bugetar se discuta 'haide sa cheltuim banii pentru ca ii pierdem la sfarsit de an'. Nu, sa cheltuim banii daca avem nevoie si sa intram si noi pentru poate prima data in normalitate in ceea ce priveste cheltuielile de sfarsit de an", a spus ministrul Finantelor.
Intrebat ce se intampla cu investitiile finantate prin Programul "Anghel Saligny" sau prin CNI, Marcel Bolos a precizat ca acestea merg in continuare in limita mediei lunare.
"Nu cred ca Romania, pentru un bazin de inot sau o sala de sport, trebuie sa riste fondurile europene sau orice alte tipuri de cheltuieli care au impact atat de mare asupra unei mize, respectiv aceea a investitiilor din bani europeni. 75 de miliarde sa ii compromitem pentru ca nu avem aceasta putere de disciplina la sfarsit de an. Nu cred ca este bine pentru dezvoltarea Romaniei pe termen lung", a adaugat acesta.
Intrebat cati bani se vor economisi pana la sfarsitul anului prin intrarea in vigoare a noii ordonante de urgenta, Marcel Bolos a raspuns ca e vorba de "8 miliarde de lei".
Ministrul Finantelor s-a aflat luni in judetul Alba, unde a vizitat compania Cupru Min Abrud si fabrica IPEC din Alba Iulia

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter