Investitiile in constructii vor creste in perioada 2020-2021 in Italia, desi intr-un ritm mai lent decat in 2019. Potrivit datelor SaMoTer, principalul organizator de expozitii si evenimente dedicate sectorului de constructii din Peninsula, in 2018 investitiile locale au depasit 139 miliarde euro, iar in 2019 au crescut cu 3,3% (sau cu 4,5 miliarde euro), ajungand la circa 143,5 miliarde euro. Pentru 2020, estimarile SaMoTer indica o majorare de +1,8% (sau +2,5 miliarde euro), iar pentru 2020, +1,7% (sau +2,4 miliarde euro). In 2021, investitiile totale dedicate pietei constructiilor din Italia s-ar apropia, potrivit prognozelor, de pragul de 150 de miliarde euro.
Dupa o crestere puternica in primele trei luni ale anului 2019, piata italiana de constructii a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea, urmata de o redresare modesta in trimestrul al treilea (+0,2%), datorita in special sectorului rezidential. In pofida performantei slabe din intervalul aprilie - septembrie 2019, cresterea de +3,3% a investitiilor din constructii realizata anul trecut a fost generata, preponderent, in primele trei luni ale anului, arata analiza SaMoTer.
Piata rezidentiala a fost sustinuta in special de investitiile in modernizarea fondului de locuinte, asociat cu cerintele de renovare, fiind impulsionat, insa, si de stimulentele fiscale acordate in acest sens. Constructiile de locuinte noi au avut un rol mai putin important in aceasta evolutie, tendinta confirmata inclusiv de scaderea numarului de autorizatii de construire emise in acest sens in primul trimestru al anului 2019 (-0,9%).
Tranzactiile de pe piata rezidentiala sunt in crestere
In ceea ce priveste tranzactiile de pe piata de constructii rezidentiale din Italia, datele SaMoTer indica mentinerea tendintei pozitive continue, din anul 2014. In trimestrul al treilea al anul trecut, acestea au crescut cu 5% fata de aceeasi perioada din 2018, evolutie peste media perioadelor anterioare. In ceea ce priveste piata nerezidentiala, tranzactiile din sectorul comercial au crescut puternic (+7,4% in T3 2019 comparativ cu T2 2019), in timp ce pe segmentul industrial si productiv, s-a mentinut tendinta negativa (-0,9% in T3 2019 fata de trimestrul anterior).
In pofida redresarii continue a numarului tranzactiilor de pe piata rezidentiala, preturile locuintelor nu s-au stabilizat in totalitate, si au inregistrat un trend usor descrescator in trimestrul al doilea al anului trecut (-0,2%), in special in cazul locuintelor existente, in timp ce preturile locuintelor noi au crescut.
Investitiile publice din Italia au crescut, de asemenea, in 2019, o evolutie de +6,9% fiind inregistrata in prima jumatate a anului. Evolutia a fost sustinuta de proiectele publice derulate in ultimii ani pentru stimularea investitiilor, derulate cu preponderenta de administratiile locale. In primele noua luni din 2019, piata lucrarilor publice din Italia a crescut cu 4,7% fata de aceeasi perioada din 2018, numarul de licitatii publicate in sistemul italian de licitatii publice cunoscand o majorare substantiala (+25,1%) in ceea ce priveste valoarea ofertelor, in acelasi interval.
Resursele publice uriase si stimulentele fiscale vor sprijini piata de constructii si in anii urmatori
Perspectivele pentru perioada 2020-2021 sunt, asadar, favorabile pentru dezvoltarea pietei italiene de constructii, una dintre cele mai afectate de criza din Europa. Desi cresterea investitiilor publice se va situa sub nivelul din 2019, aceasta tendinta nu va afecta lucrarile publice, estimeaza analistii de la SaMoTer. Resursele publice uriase disponibile in perioada 2016-2019, dar si fondurile alocate prin Legea bugetului din 2020 pentru administratiile centrale si locale, vor reprezenta motoarele acestei evolutii.
O evolutie importanta este asteptata si pe piata constructiilor de cladiri rezidentiale, desi dinamica acestora va incetini fata de perioada 2018-2019. Reducerea progresiva a fondului de locuinte nevandute va incuraja investitiile in proiecte noi. O noua tendinta pozitiva este asteptata si in sectorul renovarilor, sustinuta de extinderea pana in 2020 a scutirii de impozite pentru renovarea de cladiri si eficientizarea energetica a acestora, precum si datorita introducerii asa-numitului "bonus de fatade".