RO EN
Coșul este gol

REVEAL: 5 din 10 romani sunt ingrijorati de rezistenta locuintelor lor la cutremure

Rezultatele studiului Reveal Marketing Research confirma ingrijorarile semnalate de seismologi, care au lansat un avertisment cu privire la un cutremur puternic care ar putea avea loc in Romania, avand in vedere ca, statistic vorbind, in fiecare secol se inregistreaza doua, trei astfel de miscari ale Pamantului. Astfel ca, 46% dintre romani manifesta un nivel ridicat de ingrijorare, legat de posibilitatea unui seism de proportii, in timp ce un procent de 20% declara ca nu sunt preocupati in aceasta privinta.
Daca ne referim la spatiile de locuit, 54% dintre romani se declara nelinistiti in legatura cu rezistenta locuintei in care traiesc in eventualitatea unui cutremur cu magnitudine mare. Pe de alta parte, 46% dintre respondenti considera ca locuinta in care traiesc ar rezista in fata unui astfel de cutremur, in special barbatii (48% vs. 42% femeile) si cei care locuiesc in prezent intr-o constructie din BCA (57% vs. 45% caramida).
Din perspectiva celor mai multi specialisti in constructii (38%) consolidarea cladirilor reprezinta principala masura pe care cred ca romanii o au in vedere in acest context.
Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research: "Este normal ca romanii se simt vulnerabili in fata unui scenariu ce implica un potential cutremur pentru ca nu mai detin controlul si sa nu uitam puternica incarcatura emotionala, inca prezenta, a nefericitelor evenimente de la inceputul anului care au zguduit Turcia. Nevoia de siguranta in fata unor evenimente naturale care pot fi dificil de prevazut este doar unul din motivele care justifica dorinta puternica a acestora de a locui in case sau blocuri construite cu materiale rezistente in timp, la care putem adauga o alta serie de beneficii rationale cum ar fi costurile de intretinere sau reparatii mai mici si consumul redus de energie"
De asemenea, aspiratiile referitoare la locuinta ideala reitereaza nevoia de siguranta a romanilor, cei mai multi dintre acestia considerand ca principalul atribut al acesteia trebuie sa fie rezistenta in timp (69%), un procent semnificativ mai mare inregistrandu-se in cazul persoanelor peste 45 ani (75%).
Durabilitatea este principalul atribut ce defineste calitatea si siguranta materialelor de zidarie
In timpul procesului de informare asupra unei locuinte, romanii cauta activ solutii functionale care sa le ofere siguranta si confort pe termen lung, pretul (86%) si rezistenta locuintei (81%) fiind cele mai importante aspecte evaluate.
Referitor la atributele materialelor de zidarie folosite, 84% dintre romani declara ca ar avea multa si foarte multa incredere sa construiasca o casa cu cel mai durabil si rezistent material de zidarie in timp, intr-o masura semnificativ mai mare cei care au construit o casa in ultimii 2 ani sau sunt in proces de constructie a unei case (91%) si cei care in prezent locuiesc in case/ blocuri care au ca material principal de zidarie BCA-ul (88%).
85% dintre respondenti stiu ca imobilul in care locuiesc este sustinut de structura si nu in zidarie, cu o pondere semnificativ mai mare in randul persoanelor care au construit sau sunt in proces de constructie a unei case (90%).
Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research: "Se vede clar din procentele obtinute in urma cercetarii de piata realizate ca romanii incep sa inteleaga faptul ca rezistenta unei cladiri depinde in primul rand de structura de rezistenta in combinatie cu materialele de zidarie si se vede ca cei care locuiesc in case din BCA sunt mai putin ingrijorati privind rezistenta si durabilitatea cladirilor."
Indreptandu-ne atentia catre romanii care au construit o casa in ultimii 2 ani sau sunt in proces de constructie a unei case, procentul celor care au motivat alegerea BCA-ului ca fiind datorata calitatii acestui material de a fi durabil/ rezistent in timp a crescut de la 15% in 2022, la 25% in 2023. Din aceleasi considerente, peste jumatate dintre specialistii in domeniu (56%) prefera sa construiasca o casa cu acest material de zidarie, procent in crestere cu 10% fata de anul 2022.
Aceste aspecte indica o schimbare semnificativa in preferintele consumatorilor si o crestere a constientizarii avantajelor BCA-ului ca material de constructie durabil pe fondul dorintei romanilor de a locui intr-o casa sigura si rezistenta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter