Conform celei mai recente editii a Barometrului UNSAR– IRES privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor, 7 din 10 romani se arata a fi ingrijorati de o posibila criza economica care le-ar putea influenta situatia financiara. Inflatia galopanta si razboiul din Ucraina sunt urmatoarele doua riscuri majore de care se tem 6 din 10 romani. Pe masura ce inainteaza in varsta, participantii la cercetare exprima mai multe ingrijorari cu privire la evenimente care tin de mediul inconjurator (fenomene meteo, dezastre naturale).
Evolutia inflatiei de la inceputul anului i-a afectat pe jumatate dintre intervievati, insa proportia celor care au fost afectati foarte mult este in scadere fata de 2022, cu 8 pp. Respondentii mai in varsta, cei cu venituri mai mici si care locuiesc in mediul rural au fost afectati in mai mare masura.
Mai mult de o treime dintre intervievati declara ca veniturile le-au crescut in ultimul an, iar proportia este in crestere cu 10 pp fata de 2022. Respondentii cu nivel inalt de educatie si cei care locuiesc in mediul urban declara acest lucru in proportii mai mari. In schimb, nu exista diferente fata de valul anterior al cercetarii cu privire la economisire: 4 din 10 romani cred ca vor economisi mai mult in urmatorul an si cei mai multi declara ca si-ar plasa economiile in depozite bancare. Investitiile in imobiliare sunt cea de-a doua varianta pe care peste un sfert dintre ei ar alege-o, urmata de investitia intr-o asigurare de viata.
„Intr-o perioada marcata de impredictibilitate, in care fiecare dintre noi cauta stabilitate financiara si siguranta, asigurarile reprezinta o modalitate eficienta de prevenire a dezechilibrelor financiare pe care le poate intampina o familie, dar si o cale catre un viitor mai bine protejat financiar. Asigurarile ofera o solutie rapida si eficienta pentru protejarea a tot ceea ce am construit si pentru siguranta noastra si a celor dragi", a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.
Barometrul UNSAR- IRES a fost realizat in perioada mai- iunie 2023, pe un esantion reprezentativ format din 1.015 respondenti cu varsta intre 18- 50 de ani, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).