Companiile Prospectiuni SA, Eptisa Romania si Metroul SA sunt in topul societatilor care au castigat contracte publice de consultanta pentru proiecte in 2016, potrivit unei analize publicate recent de asociatia civica Expert Forum (EFOR). Conform analistilor, nu au fost incluse achizitiile directe si nici contractele subsecvente din 2017 si 2018, din cauza calitatii foarte slabe a datelor. "Chiar daca nu am inclus toate datele in analiza, consideram ca statisticile rezultate sunt relevante pentru cercetare. Analiza cuprinde datele asa cum sunt exportate de pe pagina www.data.gov.ro, luand astfel in calcul si marja de eroare aferenta. Au fost identificate 4.641 de CUI-uri unice ale ofertantilor. Dintre acestea, primii 79 de competitori au castigat jumatate din fonduri. Mai mult, 100 dintre aceste firme au donat catre un partid politic", se precizeaza inca de la inceputul analizei.
Astfel, potrivit cercetarii, compania Prospectiuni SA, detinuta de familia Tender, a contractat, in 2016, servicii de consultanta pentru proiecte publice cu o valoare cumulata de peste 621 milioane de lei, fiind cel mai mare contractor de astfel de servicii in perioada analizata. "Podiumul" este completat de Adrem Invest, cu servicii in energie si de Eptisa Romania, firma detinuta de grupul spaniol Eptisa Proyectos Internacionales SA, cu sediul in Madrid, care au contractat servicii de consultanta de 374,6 milioane de lei, respectiv de 360,9 milioane de lei.
In topul societatilor de consultanta care au lucrat cu statul pentru proiecte publice si au activitati in domeniul constructiilor se mai afla: Metroul SA (319,6 milioane de lei), Romair Consulting (291,13 milioane de lei), Romstrade (240,8 milioane de lei), Tehnologica Radion (240,5 milioane de lei), Aecom Ingenieria (167,94 milioane de lei), Delta ACM'93 SA (127,4 milioane de lei), Kranz Eurocenter (111,1 milioane de lei), dar si alte firme precum Tehnodomus, Hochtief Construction AG sau Rotary Constructii.
Consultanta - un sector clientelar
Cercetatorii de la EFOR analizeaza fiecare dintre primele 100 de societati consultante in parte, evidentiind cateva concluzii care indica existenta unui clientelism pe piata de achizitii publice legate de consultanta. Astfel, o parte semnificativa dintre firmele care au castigat contracte semnificative (primele 100) pe categoria CPV 71 au actionari cu legaturi politice sau cu institutii ale fostului regim comunist, au detinut functii de conducere in institutii relevante pentru subiect, precum Compania de Drumuri sau Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara; au dosare penale pentru infractiuni care au legaturi cu frauda din bani publici, infractiuni legate de castigarea unor achizitii publice sau evaziune fiscala.
"Efortul pentru a castiga acest tip de contract merita, intrucat cea mai mare parte din profit ramane la firma, spre deosebire de lucrari de constructii, unde se investeste in materie prima sau mana de lucru. In plus, exista o competitie relativ mica, intrucat aproape trei sferturi dintre proiecte au fost castigate in proceduri cu una, doua sau trei oferte. In majoritatea cazurilor s-a folosit criteriul pretului celui mai scazut, ceea ce poate arata ca nu exista neaparat o analiza foarte buna cu privire la calitatea serviciilor prestate, ci doar un criteriu formal, legat de pret", concluzioneaza analiza EFOR.
Mai mult, o mare parte din firmele castigatoare de contracte publice de consultanta au realizat donatii catre partide sau aliante politice, facute fie in numele unei persoane fizice sau a uneia juridice. Chiar daca acestea sunt legale, pot arata ca firmele respective sunt apropiate sau au interese fata de un anumit partid. Acolo unde donatiile sunt unilaterale, catre un singur partid, relatia pare chiar mai clara decat unde se doneaza catre mai multe partide diferite. "Am observat ca exista firme care isi leaga succesul la achizitii de partidul care se afla la putere (cum este cazul societatii Tehnologica Radion), iar altele isi datoreaza contractele unor politicieni care au fost legati de putere (de exemplu, Dan Ioan Popescu). Datele obtinute prin platforma tenders.exposed ne pot arata faptul ca intre anumite firme pot exista intelegeri, cum ar fi situatia in care la fiecare dintre achizitii asocierea este condusa de o alta firma, care le ia pe celelalte companii apropiate ca parteneri in asociere. Ca o concluzie generala, putem afirma ca statisticile generale si profilul individual al participantilor la achizitii demonstreaza ca sectorul consultantei in domeniul constructiilor este vizibil atins de relatii clientelare si de firme de partid", conchid analistii EFOR.
Pentru a consulta intregul document, click aici!