Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) anunta, printr-un comunicat, ca la data de 6 ianuarie a.c. a intrat in vigoare (prin publicarea in Monitorul Oficial) Legea nr. 350/2018 privind instituirea zilei de 14 septembrie - Ziua Nationala a Constructorului. Actul normativ a fost adoptat de Parlamentul Romaniei la data de 27 decembrie 2018 si, apoi, promulgat de Administratia Prezidentiala, astfel incat prima aniversare a Zilei Nationale a Constructorului va avea loc la data de 14 septembrie 2019.
Conform celor doua articole ale legii, se declara ziua de 14 septembrie - Ziua Nationala a Constructorului, iar cu acest prilej, autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si organizatiile neguvernamentale pot organiza manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi zilei.
Initiatorii actului normativ, un grup de parlamentari PSD, au explicat in expunerea de motive a viitoarei Legi nr. 350/2018 ca la 14 septembrie 1895 a fost inaugurat podul peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda, opera ing. Anghel Saligny, cunoscut sub numele de „Podul Anghel Saligny” sau „Podul Carol I”, cel mai mare la acea data din Europa continentala si al treilea din lume.
„Rezultatul muncii constructorilor este intr-o continua interactiune cu fiecare cetatean, fie ca este vorba despre domeniul public, fie despre cel privat. Breasla constructorilor a reusit sa se impuna in economia romaneasca, reprezentand deseori «motorul economiei», chiar daca in aceasta perioada acest sector nu este reprezentat la adevarata sa valoare in PIB-ul romanesc. Aproape 400.000 de lucratori din domeniul constructiilor merita o astfel de atentie. In Romania este esentiala nu doar o politica de sustinere a investitiilor, dar si un raspuns la faptul ca forta de munca este deficitara, iar tinerii nu mai sunt atrasi de meseriile din constructii”, se arata in expunerea de motive a initiatorilor.
Inaintea exercitarii votului din Senatul Romaniei (ca prima camera sesizata), reprezentantii opozitiei parlamentare au calificat acest demers ca fiind „ipocrit, in conditiile in care multi constructori romani nu mai lucreaza in tara, iar profesionistii din constructii au nevoie nu de o zi de sarbatoare, ci de un cadru propice care sa le asigure o activitate profitabila, cadru care nu este creat de guvernarea actuala, aceasta continuand sa perpetueze tendinta constatata de atatia ani, potrivit careia investitiile in infrastructura nu exista”.