Inaintea participarii sale la Gala „Star Construct” 2019, eveniment organizat de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), premierul Ludovic Orban a sustinut o serie de declaratii, in care a reafirmat ideile pe care le-a anuntat anterior la Parlament, la data de 3 decembrie 2019, dupa o sedinta a Biroului Permanent National (BPN) al PNL.
De pilda, in urma unei discutii intre reprezentantii mass-media si seful Executivului, cu privire la salariul minim brut pe economie, avertizat ca sindicatele doresc sa dea in judecata Executivul daca nu se ia in calcul o crestere mai mare de 7,2% (cat s-a prevazut intr-un proiect de HG pus deja in dezbatere publica), prim-ministrul Guvernului Romaniei a subliniat ca „pe baza studiului de impact pe care l-am realizat si a formulei pe care am propus-o, aceasta este cresterea pe care o consideram benefica pentru economia romaneasca”.
Mai mult, referindu-se la diversele categorii de salarii minime (de exemplu, cel pentru angajatii cu studii superioare), Ludovic Orban a adaugat: „Din punctul nostru de vedere, nu exista, in conformitate cu prevederile constitutionale, decat un singur salariu minim pe economie, nu mai multe. Sigur ca acum nu umblam nici la salariul minim din constructii, nu umblam nici la asa-zisul salariu minim pentru cei cu studii superioare. Din perspectiva noastra, incetul cu incetul, prin cresterea salariului minim, se va ajunge la cifrele respective. Conform Constitutiei si, in general, conform practicii, exista un singur salariu minim brut aflat obligatoriu in plata.
Intrebat ce se intampla cu salariul minim in constructii, daca va fi majorat sau va ramane la nivelul actual, premierul a dat asigurari ca acesta „va ramane la nivelul actual”.
„Cu siguranta, nu vom afecta prevederile cuprinse in Ordonanta de Urgenta 114, care vizeaza facilitatile pentru sectorul de constructii. Am repetat acest lucru de multe ori. Deci, nu afectam, pentru ca stim foarte bine, desi, initial, noi nu am sustinut astfel de modalitati de a stabili regimuri fiscale distincte pentru anumite categorii. In baza analizei si a studiului pe care l-am facut, a anula aceste facilitati, care au fost introduse in Ordonanta de Urgenta 114, inseamna a condamna la faliment foarte multe firme de constructii, care, in urma reglementarilor adoptate prin Ordonanta 114, clar au semnat cu angajatii noile contracte de munca si n-ar putea face fata unei anulari a acestor facilitati, pentru ca n-ar mai putea sa... adica, ar intra pe pierdere si n-ar mai avea posibilitatea sa plateasca salariile stabilite”, a explicat prim-ministrul.
***
Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) a reunit si in acest an breasla in cel mai important eveniment dedicat industriei constructiilor - si anume Gala Star Construct 2019, care a avut loc in Sala Grand Ballroom a Hotelului Marriott, din Capitala, la data de 4 decembrie a.c. Evenimentul s-a bucurat de prezenta a peste 300 participanti, reprezentanti ai societatilor de profil, antreprenori in constructii, dezvoltatori imobiliari, proiectanti, producatori/distribuitori materiale si utilaje de constructii, restauratori de monumente istorice, patroni ai companiilor ce desfasoara activitati conexe sectorului, precum si alti invitati de prestigiu. In cadrul evenimentului, asa cum a anuntat intr-un comunicat anterior, FPSC a adus impreuna breasla constructorilor, a decernat diplome de excelenta si a acordat trofeele Star Construct celor mai performanti operatori de pe piata, creand un spatiu propice dezvoltarii de noi relatii profesionale sau in vederea consolidarii celor existente. Nu in ultimul rand, cu prilejul evenimentului, federatia patronala a transmis participantilor si in spatiul public mesajul FPSC: „Orice putere este slaba daca nu este unita!”. Pentru informatii suplimentare referitoare la gala, click aici!