Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei a supus dezbaterii publice noul act normativ care modifica reglementarile privind proiectarea si constructia creselor, a anuntat ministrul Cseke Attila.
Ministrul a aratat: modificarile sunt necesare pentru ca reglementarile in vigoare, adoptate in 1997, nu reflecta conditiile si realitatea din prezent. ”In acest an vom demara un amplu program national de constructie de crese. In baza unor prevederi legale moderne putem construi crese moderne, adaptate nevoilor contemporane”, a precizat Cseke Attila.
Din cele 79 de pagini de reglementari in vigoare 67 vor fi eliminate, iar cele 12 ramase vor fi modificate. Noul act normativ va contine prevederi privind eficienta energetica a cladirilor, folosirea energiei din surse regenerabile si constructia unor crese pasive din punct de vedere al protejarii mediului inconjurator.
Totodata, reglementarile din 1997 contin prevederi care s-au dovedit a fi neaplicabile, de exemplu, regula de a asigura cel putin 100 de m2 spatiu de joaca in aer liber pentru fiecare copil. ”La o cresa de 100 de copii, de 1-3 ani, inseamna 10.000 m2 sau un hectar de teren. Nu este fezabil. Vom modifica aceasta reglementare la minimum 10 m2 pentru fiecare copil, insemnand 1.000 de m2 la o cresa cu 100 de copii”, a afirmat ministrul.
Cseke Attila a anuntat: urmeaza sa fie prezentat conceptul vizual al cladirilor de crese. Acestea vor avea, pe langa camera de joaca, dormitor si baie, un spatiu administrativ, o sala multifunctionala, dar si bucatarie si spalatorie. In jurul cladirilor, dar optional si pe acoperisul acestora, cei mici se vor putea bucura de spatiu verde de joaca in aer liber. Totodata, cladirile vor avea si panouri solare montate pentru a asigura un aport de energie din surse regenerabile.