Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii au semnat contractul de finantare pentru implementarea instrumentelor financiare de investitii de capital (equity) finantate prin Planul National pentru Redresare si Rezilienta (”PNRR”).
Contractul prevede infiintarea Fondului de Fonduri pentru Redresare, investitie finantata printr-o contributie de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR, intitulata ” Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare si inovare”.
Noul contract reprezinta o continuare fireasca a colaborarii dintre Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii pentru sustinerea investitiilor in Romania. Astfel, opt fonduri de capital de risc, utilizand in special resurse din fonduri structurale, au fost infiintate in ultimii ani.
”PNRR ofera Romaniei sansa unui salt important in cresterea sustenabila a unor sectoare esentiale. Expertiza Fondului European de Investitii si a intermediarilor selectionati va contribui semnificativ la cresterea unor intreprinderi romanesti si la redresarea economiei romanesti dupa criza COVID-19”, a declarat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu.
Prin noul contract se anticipeaza ca, in urmatorii cinci ani, aproximativ douazeci de fonduri de investitii vor obtine resurse sporite pentru a investi in firme si proiecte de infrastructura romanesti, inclusiv in domenii precum eficienta energetica sau energia regenerabila.
„Ne bucura semnarea acestui nou si important contract cu Guvernul Romaniei, partenerul nostru traditional. Prin mobilizarea de resurse private, sprijinul PNRR poate cataliza peste 600 milioae euro sub forma de investitii esentiale in economia Romaniei, sprijinind intreprinderi mici si mijlocii, companii cu capitalizare medie, proiecte de eficienta energetica si energie regenerabila”, a afirmat Alain Godard, Chief Executive al Fondului European de Investitii.
Sprijinul guvernamental poate, de asemenea, sa duca la atragerea de investitori privati in acest gen de investitii, sporind astfel capacitatea pietei si creand noi echipe specializate de management. Se vor putea finanta, intre altele, fonduri de venture capital, private equity, mezzanine, transfer de tehnologie sau specializate in infrastructura.
In urmatoarele luni, MIPE si FEI vor lansa apelul pentru expresii de interes pentru selectarea echipelor de management (intermediari financiari) si a fondurilor de investitii care vor primi alocari din Fondul de fonduri de capital de risc pentru Redresare.
Finantarile vor putea fi obtinute de companiile romanesti numai de la intermediarii financiari, pe masura selectarii acestora, cu respectarea criteriilor de eligibilitate si a cadrului de ajutoare de stat, care vor fi specificate in apelul de selectie.
Structura fondului va permite mobilizarea de fonduri private. Orice venituri ale fondului sau ale instrumentelor financiare, inclusiv din rambursari, precum si profiturile obtinute prin utilizarea fondurilor Mecanismului de redresare si rezilienta, din care se scad remuneratia administratorului fondului si a intermediarilor financiari, se vor utiliza pentru aceleasi obiective de politica, inclusiv dupa 2026. In prima faza, numarul-tinta de beneficiari este de 100.
Elementele principale ale contractului sunt:
- Stabilirea alocarii din PNRR pentru crearea Fondului de fonduri de Equity pentru Rezilienta in cadrul FEI si a modului de varsare a contributiei;
- Strategia de investitii si de aplicare a principiului ”Do No Significant Harm” („a nu prejudicia in mod semnificativ mediul”), pe durata PNRR si dupa 2026 (pentru utilizarea resurselor rambursate conform Reg. RRF);
- Delegarea FEI pentru a selecta si contracta intermediari financiari prin apel deschis de propuneri, care va fi aprobat ulterior de Comitetul de Investitii;
- Atributiile FEI cu privire la implementare, monitorizare, raportare, administrarea conturilor bancare si depozitelor;
- Politica de risc si de cea de trezorerie;
- Atributiile si regulile de functionare ale Comitetului de Investitii ca organism de coordonare desemnat de Guvern;
- Costurile si comisioanele de management platibile catre FEI;
- Utilizarea resurselor rambursate.