RO EN
Coșul este gol

MDRAP doreste reinfiintarea INA si reformarea sistemului

Institutul National de Administratie (INA), institutie desfiintata in anul 2009 dupa promulgarea legii reorganizarii agentiilor de catre fostul presedinte Traian Basescu, ar putea fi reinfiintat prin initiativa noului ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Vasile Dincu. INA ar urma sa aiba un rol esential in reformarea intregului sistem administrativ din Romania, obiectiv asumat de Guvernul Ciolos pentru anul 2016. Din 2009, INA a devenit Directia de Formare Continua din cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP). Odata cu absorbtia INA, agentia a fost nevoita sa se reorganizeze si sa preia atributii si in domeniul formarii profesionale a personalului din administratia publica. INA a fost infiintat la solicitarea Uniunii Europene, ca o conditie pentru aderarea Romaniei la UE, fiind o masura de indeplinit in cadrul procesului de negociere pentru aderare. UE a acordat statului roman fonduri de peste 10 milioane de euro in fiecare an in perioada 2001-2009, pentru dezvoltarea si intarirea capacitatii administrative a institutului.
 
Este vizata reformarea intregului sistem administrativ
Cu prilejul participarii la conferinta "Managementul resurselor umane in administratia publica", eveniment organizat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania la data de 8 decembrie 2015, viceprim-ministrul Vasile Dincu a prezentat stadiul reformei in administratia publica si etapele imediat urmatoare ale acestui proces: actualizarea Strategiei pentru Consolidarea Administratiei Publice (SCAP), necesitatea formarii profesionale continue in sectorul public si reinfiintarea Institutului National de Administratie (INA), regandirea atributiilor ANFP, elaborarea unei noi strategii pentru stabilirea standardelor de calitate si cost, Codul Administrativ si importanta transparentei si monitorizarii in domeniu. Vasile Dincu a aratat ca toate modificarile pe care doreste sa le propuna Guvernului au un obiectiv unic, respectiv ca populatia sa fie deservita in relatia cu statul mai bine si mai repede, de functionari mai bine pregatiti, fie ca e vorba despre institutiile publice centrale sau locale. "Ne dorim ca, in acest an de guvernare, sa stabilim conditiile pentru profesionalizarea angajatilor din acest sistem si pentru stabilitatea functiei publice. O data construite aceste conditii, functionarul public va fi motivat sa performeze si sa se gandeasca cu prioritate la interesul cetateanului. Acum, statul este birocratizat si nu-si indeplineste functiile esentiale. Cred ca statul roman va trebui sa fie mult mai «suplu», sa coste mai putin si, in acelasi timp, sa fie prezent in spatiul contractului colectiv", a declarat Vasile Dincu.
 
Nu se doreste restructurarea personalului, ci reformarea acestuia
Cu privire la noua abordare pentru ANFP, viceprim-ministrul a aratat ca nu se refera la o restructurare de personal, ci la una care sa duca la noi atributii pentru agentie, care sa ii permita sa puna un accent mai ridicat pe aspectele strategice si de planificare: "ANFP va trebui sa aiba un rol mult mai puternic in ceea ce inseamna formarea, calificarea functiei publice si monitorizarea programelor. Acum face mai degraba o evidenta a functionarilor publici, ANFP trebuie sa fie agentul principal al formarii, adica sa planifice functia publica, sa creeze modele, sa avizeze trasee, un ghid al carierei si sa gestioneze dezvoltarea continua a functiei publice. Nu va fi o restructurare, ci va fi un design nou pentru intreaga agentie, va primi functii in plus. In doua-trei luni se va redefini rolul ANFP. Este o veste foarte buna, oamenii vor avea ocazia sa faca mai mult, mai bine, mai frumos si mai inteligent", a explicat ministrul Dezvoltarii si Administratiei Publice.
 
Ministrul garanteaza transparentizarea institutiilor administrative
In viziunea viceprim-ministrului Vasile Dincu, Strategia pentru Consolidarea Administratiei Publice (SCAP) trebuie sa scoata in evidenta ceea ce nu este functional in prezent si ce poate fi optimizat. In acest scop, este necesara o actualizare a strategiei: indicatorii propusi sa fie relevanti si masurabili, iar aspectele legate de transparenta si de monitorizarea actiunilor planificate sa fie accentuate. "Vom aduce niste amendamente acestei Strategii, care tin de obiective si indicatori. Obiectivele transparentei, de exemplu, trebuie consolidate. (...) Administratia publica trebuie sa fie controlata de cetatean si aceasta nu este o lozinca, ci un obiectiv care trebuie pus in practica", a subliniat Vasile Dincu. Formarea profesionala continua a angajatilor din institutiile publice reprezinta una dintre conditiile de baza pentru modernizarea sistemului public, mai sustine ministrul administratiei publice: "Stiu ca nu se pot face minuni intr-un an de zile, dar cred ca putem pune macar bazele de functionare a functiei publice intr-un model rational. Noi o sa pornim, in aceasta filosofie a schimbarii, de la lucrurile bune care deja exista. Am gasit si profesionisti in administratia romaneasca si cu ei vom incepe reforma", a mai spus ministrul de resort in cadrul conferintei respective.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter