Cseke Attila, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei a aprobat un nou act normativ care prevede reguli privind constructiile care contin spatii pentru furnizarea asistentei medicale ambulatorie de specialitate.
Noile normative prevad parametrii de proiectare si functionare a sistemelor de ventilare, climatizare si conditionare si sunt definite noile cerinte privind eficienta energetica a cladirilor si utilizarea sustenabila a resurselor naturale in cadrul constructiilor, in acord cu cerintele de performanta energetica propuse prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Noile reguli includ si prevederi pentru modernizarea constructiilor existente asupra carora se intervine cu lucrari de extindere sau reconfigurare spatiala, tinand cont de faptul ca, de cele mai multe ori, cladirile existente nu pot corespunde in totalitate prevederilor gandite pentru constructii noi.
Totodata, capitolul referitor la securitatea la incendiu este conceput in acord cu prevederile care vor fi incluse in normativul de proiectare pentru securitatea la incendiu, care urmeaza sa fie aprobat, un capitol separat fiind dedicat cladirilor de sanatate.
O alta modificare semnificativa adusa de noul normativ o reprezinta corelarea acestuia cu referintele medicale stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru buna functionare a ambulatoriilor.
Prin documentul aprobat, ministerul a avut in vedere alinierea prevederilor din normativele europene la cerintele tehnice si functionale ale ambulatoriilor medicale.
Noile normative sunt in concordanta cu cele pentru constructii spitalicesti, aprobate in 15 septembrie, tinand cont ca sunt functiuni complementare si necesita o abordare unitara. Noile reguli intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii acestora in Monitorul Oficial al Romaniei.