Activitatea din sectorul de constructii, intensiv in capital si forta de munca, a continuat sa scada in Zona Euro la inceputul anului 2023, intr-un context dominat de nivelul ridicat al presiunilor inflationiste si perceptiei de risc investitional. Cele mai recente date publicate de Markit Economics si citate intr-o analiza a Bancii Transilvania exprima ajustarea constructiilor din Zona Euro pentru a noua luna la rand in ianuarie, dar cu un ritm in atenuare, indicatorul PMI (Purchasing Managers’ Index) fiind in urcare cu o dinamica lunara de 3,5 puncte, la 46,1 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2022. Aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea inregistrata la nivelul componentelor comenzi noi (scadere pentru a 10-a luna consecutiv, dar cu o rata in temperare) si perspective pe termen scurt.
Pe segmentul constructii rezidentiale s-a inregistrat scadere pentru a noua luna la rand in ianuarie, dar cu o rata in atenuare (indicatorul PMI la maximul din august). De asemenea, constructiile comerciale au scazut pentru a 10-a luna consecutiv in ianuarie. Nu in ultimul rand, lucrarile de inginerie civila au continuat sa scada in ianuarie, dar cu un ritm in atenuare.
La nivelul Germaniei (prima economie din regiune, cu un PIB nominal de 3,9 trilioane euro in 2022) sectorul de constructii s-a diminuat pentru a 10-a luna la rand in ianuarie, insa ritmul de ajustare s-a temperat - indicatorul PMI in urcare cu 1,6 puncte raportat la decembrie, la 43,3 puncte, cel mai ridicat nivel din octombrie.
In Franta (a doua economie din Zona Euro, cu o dimensiune nominala de 2,5 trilioane euro in 2021) sectorul constructiilor a scazut pentru a opta luna consecutiv in ianuarie, insa cu o rata in atenuare - indicatorul PMI in crestere cu 7,4 puncte raportat la decembrie, la 48,4 puncte, maximul din septembrie.
In sfera Italiei (a treia economie din regiune, cu un PIB nominal de 1,8 trilioane euro in 2021) sectorul de constructii a scazut pentru a doua luna consecutiv in ianuarie, dar cu un ritm in temperare - indicatorul PMI in crestere cu 1,2 puncte luna/luna la 48,2 puncte, maximul din noiembrie.
In dinamica an/an indicatorul PMI din constructii din Zona Euro a scazut pentru a noua luna consecutiv in ianuarie, cu un ritm in intensificare la 10,5 puncte. Indicatorii PMI din constructii din Germania, Franta si Italia s-au diminuat cu dinamici anuale de 11,1 puncte, 3,6 puncte, respectiv 20 de puncte in ianuarie.
"Conform celor mai recente prognoze macroeconomice Bloomberg, PIB-ul Zonei Euro ar putea urca cu rate anuale de 0,1% in 2023, respectiv 1,3% in 2024. Scenariul este sustinut de continuarea fluxurilor investitionale post-pandemie, pe fondul nivelului accesibil al costurilor reale de finantare si implementarii programelor Uniunii Europene. Investitiile productive ar putea creste cu ritmuri anuale de 0,5% in 2023 si 2% in 2024, cu impact de antrenare in economie", comenteaza analistii Bancii Transilvania.
***
Barometrul publicat lunar de Markit Economics, cu privire la dinamica indicatorului PMI (Purchasing Managers’ Index) din sfera constructiilor la nivelul Zonei Euro (principalul partener economic al Romaniei), este estimat pe baza rezultatelor unui sondaj la care participa 650 companii din sectorul intensiv in capital si forta de munca si evidentiaza evolutia comenzilor noi, productiei, locurilor de munca, stocurilor, preturilor si perspectivelor pe termen scurt, pragul de 50 de puncte separand cresterea de scadere.