RO EN
Coșul este gol

TURCIA: La cutremure de asemenea magnitudine, trebuie gandita altfel proiectarea

Profesorul Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP), a explicat in direct la Antena 3 CNN, ca seismele care au lovit Turcia si Siria sunt extrem de puternice. Pagubele sunt foarte mari si, la cutremure de o asemenea magnitudine, trebuie gandita altfel proiectarea si tipul de structuri alese.
"Am lucrat foarte mult timp cu colegii din Turcia si printre blocurile pe care le vad la televizor ma plimbam cu ei, cand eram mai tanar. De multe ori, nu am inteles filosofia lor de gandire a acestor cutremure. (…) La cutremure de o asemenea magnitudine, trebuie gandita altfel proiectarea. Cand ai asemenea cutremure de suprafata, frecventele sunt foarte mari, iar tipul de structuri trebuite altul ales", a declarat Gheorghe Marmureanu.
De asemenea, profesorul a precizat ca nu a mai vazut vreodata ca o zona sa fie lovita de un cutremur de peste 7,5 pe scara Richter la scurt timp dupa unul asemanator. De asemenea, el a explicat ca seismele din Turcia nu influenteaza activitatea seimica din Romania.
"Daca ne uitam pe harta Turciei, vedem ca e o propagare de la est la vest si propagarea asta merge pana aproape de Spania, traverseaza toata Marea Mediterana, o parte de Africa, si e o situatie altfel decat ce stim. Am spus intregii lumi, Vrancea noastra nu este influentata cu nimic de cutremurele din Turcia", a subliniat profesorul Gheorghe Marmureanu la Antena 3 CNN.
 
 
Doua cutremure cu magnitudini de 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter au avut loc astazi in sudul Turciei si in Siria, pana la ora 16.00 fiind inregistrati deja 1.800 de morti si mii de raniti. Cinci cutremure s-au produs, in noaptea de 5-6 februarie, si in Romania, cel mai mare dintre acestea avand loc luni dimineata, la ora locala 3:26, cu o magnitudine de 4,6 grade Richter, la adancimea de 20 km.
Gheorghe Marmureanu mai spune ca nici cele cinci seisme care au avut loc in Romania in aceasta dimineata nu trebuie sa ne ingrijoreze. "Aceste cutremure nu prevestesc nimic, dar din pacate nici nu reduc sensibil presiunile acumulate in zona seismica Vrancea, aceasta nu se detensioneaza. Drept urmare nu au legatura cu viitorul cutremur catastrofal care va avea loc in Romania. Sunt cutremure obisnuite, care intra in cotidian, ca sa spun asa. Putem avea cu zecile si tot nu au nici cea mai mica legatura cu urmatorul mare seism care va veni in zona seismica Vrancea. Aici vorbesc de un cutremur puternic, cu acceleratii care pot avea urmari devastatoare. Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, in jurul anului 2040, poate si mai tarziu. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme precum cele din 1838 si 1940. Vorbim de o ciclicitate aici in care s-au mai intercalat si seismele intermediare din 1802 sau din 1977", a precizat seismologul Gheorghe Marmureanu. Conform datelor oficiale, seismul din anul 1838 a avut o magnitudine de 7,5, iar cel din 1940 a ajuns la o cota de 7,4.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter