Aproximativ 20.000 de cladiri din Bucuresti sunt vulnerabile la cutremur in Bucuresti, a declarat Razvan Munteanu, directorul Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), intr-un interviu pentru Europa Libera. Majoritatea acestora au peste 3 etaje si sunt construite inaintea anului 1977.
"Raportul Bancii Mondiale estimeaza ca 20.000 de cladiri sunt vulnerabile la cutremur in Bucuresti. Toate imobilele construite inainte de ‘77, care au peste trei etaje, sunt vulnerabile. Nu inseamna ca se vor prabusi, dar au fost ridicate pe baza normativelor din anii ‘70", a declarat Razvan Munteanu.
Reprezentantul AMCCRS spune ca, in ultimii 30 de ani, au fost consolidate 104 cladiri, din care numai 32 de catre municipalitate, si ca nici administratia locala si nici proprietarii nu sunt interesati de realizarea acestor lucrari.
"Exemplele de buna practica, proiectele de succes sunt mult prea putine pentru ca asociatiile de proprietarii sa aiba un nivel de incredere ridicat. Apetitul romanilor de a intra in programele de consolidare este redus, iar cutremurul din Turcia ne pune si mai mult pe ganduri. Nici nu ar avea cum, in conditiile in care, in ultimii 30 de ani, in Bucuresti, a fost consolidata o cladire pe an", a precizat Razvan Munteanu.
In plus, administratiile locale nu au aratat interes pentru accesarea de finantari pentru consolidare. "Romania e in Uniunea Europeana din 2007 si, daca ne uitam in programele de finantare pe fonduri europene pe care le-a avut pana in prezent, vedem ca noi nu am avut domeniul consolidarii prins aici. Consolidarea nu a reprezentat o prioritate. De ce nu am finantat, nu am negociat? Este o intrebare deschisa", subliniaza Razvan Munteanu.
In prezent, AMCCRS are in diferite etape de implementare lucrari de consolidare la 97 de imobile, insa datele institutiei arata ca aproape 2.500 de cladiri ar trebui consolidate. Razvan Munteanu a mai precizat ca in 2023 vor incepe lucrarile la doua imobile mari si la 6 mai mici si ca, prin PNRR, sunt semnate contracte cu o valoare totala de 24 milioane de euro.
"Procesul consolidarii este unul complex. Avem etapa administrativa, de relatie cu asociatia de proprietari. Acestia isi dau sau nu semnatura. Sunt pasi greoi, perioada se poate intinde pana la un an de zile. Apoi, etapa de pregatire a proiectului si partea de executie", a mai spus reprezentantul AMCCRS.
Acesta a mai mentionat ca, pana anul trecut, vechea legislatie a ingreunat extrem de mult procedurile, era extrem de rigida din perspectiva implementarii, dar, pe de alta parte, lipsa de fonduri europene a fost o piatra de moara, fondurile alocate de la bugetul local au fost extrem de reduse si doar Primaria Municipiului Bucuresti a fost implicata in programe de consolidare.
"In prezent, odata cu noua lege, si primariile de sector pot elabora programe de consolidare, ceea ce inseamna ca am putea sa ne multiplicam efortul", mai spune acesta in interviul pentru Europa Libera.
La cutremurul din 1977 au murit peste 1.500 de oameni, aproape 1.400 dintre ei doar in Capitala si alti peste 11.300 au fost raniti. 33 de cladiri si blocuri s-au prabusit.
Interviul acordat de Razvan Munteanu jurnalistilor de la Europa Libera poate fi urmarit aici.