RO EN
Coșul este gol

EUROSTAT: Ritm incetinit de crestere a activitatii de constructii, in luna iunie

Piata constructiilor din Romania a inregistrat, din nou, cele mai bune performante din intreaga Uniune Europeana, conform datelor publicate de Eurostat pentru luna iunie 2020, in raport cu iunie 2019. Totusi, raportat la luna anterioara sectorul de constructii din tara noastra inregistreaza a treia luna consecutiva de scadere si ramane in recesiune tehnica.
Conform statisticilor oficiale, sectorul local a inregistrat, in iunie 2020, o evolutie de 6,9% comparativ cu mai 2019. Fata de luna anterioara, sectorul din Romania a consemnat o contractie de -4,8%.
Conform datelor publicate de Eurostat, relaxarea masurilor de preventie a raspandirii pandemiei de Covid-19 a facut posibila o noua crestere, de 4% a productiei de constructii din zona euro in luna iunie fata de mai 2020, dar trendul s-a mentinut descrescator in comparatie cu iunie 2019.
"In iunie 2020, luna marcata de o oarecare relaxare a restrictiilor impuse de pandemia de coronavirus in foarte multe state membre, productia ajustata sezonier din constructii a crescut cu 4% in zona euro si cu 2,9% in UE, comparativ cu mai 2020. Anterior, in mai a.c., productia din constructii a crescut cu 29,4% in zona euro si cu 22,3% in UE", se precizeaza in comunicatul Eurostat.
La o baza de raportare anuala, datele biroului de statistica mai indica, pentru luna iunie 2020 comparativ cu iunie 2019, o scadere de 5,9% in zona euro, respectiv de 5,8% la nivelul UE.
 
Comparatie lunara
In zona euro, in iunie 2020, raportat la mai 2020, volumul lucrarilor de constructii de cladiri a crescut cu 4,5%, iar cele de inginerie civila (infrastructura) s-au majorat cu 2,3%. In UE, datele Eurostat indica, in acelasi interval, evolutii de 3,2% in cazul constructiilor de cladiri, respectiv de 1,8% in cazul celor de infrastructura.
Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date statistice centralizate, cele mai importante cresteri au fost inregistratre in Franta (+12%), Ungaria (+6,1%) si Bulgaria (+4,7%). La polul opus s-au aflat Slovenia (-7,1%), Suedia (-6,6%) si Slovacia (-4,9%).
 
Raportarea anuala
In iunie 2020, comparativ cu iunie 2019, sectorul de constructii de cladiri din zona euro a inregistrat o scadere de 6,6%, iar cel de inginerie civila, de -2,6%.
In UE, in acelasi interval, volumul lucrarilor de constructii de cladiri s-a redus cu 6,2%, iar cel al lucrarilor de infrastructura, cu -3,2%.
Cele mai semnificative contractii au fost observate in Slovacia (-17,8%), Ungaria (-15,7%) si Slovenia (-15,3%), iar cele mai importante cresteri au avut loc in Romania (+6,9%), Finlanda (+1,2%) si Olanda (+0,8%).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter