Piata constructiilor va inregistra o contractie de -1,9% in acest an comparativ cu 2019, ca productie realizata, in timp ce valoarea adaugata bruta a sectorului se va reduce cu -1,7%, arata cele mai noi date publicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP), in luna aprilie. Totodata, constructiile vor avea o pondere de 6,6% din PIB, iar contributia sectorului la cresterea reala la PIB in 2020 va fi negativa (-0,1%).
Estimarile mai indica o scadere economica de 1,9%, singurul sector care nu va incheia anul cu rezultate negative fiind cel agricol (+0,2% ca productie si +0,3% ca valoare adaugata bruta).
Potrivit CNSP, volumul lucrarilor de constructii va scadea, la randul sau, in acest an, cu -1,1%, cea mai semnificativa contractie fiind remarcata in cazul lucrarilor de reparatii capitale (-4,4%). Evolutii negative sunt prognozate, insa, si pentru lucrarile de constructii noi (-0,4%) si in cazul celor de intretinere si reparatii curente (-1,6%).
Pe tipuri de constructii, sunt estimate scaderi la cladiri (-2,1%) si stagnare la inginerie civila/ infrastructura. Prognoza indica o contractie mai accentuata in cazul cladirilor nerezidentiale (-2,7%), in timp ce piata rezidentiala va avea un declin de -1,2%.
In ceea ce priveste preturile din constructii, CNSP estimeaza o majorare de +2,7% in 2020.
In 2019, lucrarile de constructii au inregistrat o crestere de 27,6%, cu o majorare pronuntata pentru constructiile nerezidentiale (+49,1% - magazine, birouri, hale industriale etc.), activitatea fiind stimulata de majorarea salariului minim la 3.000 de lei lunar si de facilitatile fiscale acordate companiilor. Extinderea sectorului a continuat semnificativ in ianuarie 2020, marcand un record pentru aceasta luna cu o crestere de circa 50% fata de ianuarie 2019. Ritmul este cel mai ridicat din ultimii 15 ani, fiind favorizat de conditiile climatice favorabile pentru aceasta perioada a anului.
Prognozele actualizate mai indica o scadere economica generala de -1,9%, singurul sector care nu va incheia anul cu rezultate negative fiind cel agricol (+0,2% ca productie si +0,3% ca valoare adaugata bruta).
Indicatorii CNSP actualizati sunt disponibili aici