RO EN
Coșul este gol

CE: Indicatorul de incerede in sectorul de constructii din Romania, in spectru negativ

Comisia Europeana a comunicat saptamana trecuta statisticile cu privire la dinamica indicatorilor de incredere in economie in luna decembrie si intreg anul 2022. Datele exprima deteriorarea indicatorului de incredere in economia nationala la finalul anului trecut (evolutie divergenta comparativ cu cea din Zona Euro, principalul partener economic), dupa cresterea din lunile anterioare. Astfel, statisticile Comisiei Europene indica diminuarea indicatorului de incredere in economie pe plan intern in decembrie, cu un ritm lunar de 2,6 puncte la 102,1 puncte, cel mai redus nivel din august, potrivit datelor consultate de economistii de la Banca Transilvania (BT).
Evolutia este divergenta comparativ cu cea a indicatorului de incredere in economie din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) - crestere pentru a doua luna consecutiv in decembrie, cu o rata lunara de 1,8 puncte, la 95,8 puncte (maximul din august). Se evidentiaza ajustarea indicatorului de incredere in sectorul de servicii din Romania, cu 2,6 puncte luna/luna la 7,9 puncte in decembrie, minimul din octombrie.
In Zona Euro, indicatorul de incredere in sectorul de servicii a crescut pentru a doua luna la rand in decembrie, cu un ritm lunar de 3,2 puncte la 6,3 puncte, cel mai ridicat nivel din august. Ameliorarea increderii in sectorul de servicii din Zona Euro la final de 2022 a fost determinata de semnalele de schimbare de tendinta pentru ritmul anual al preturilor de consum din regiune (spre minimul din august, conform estimarilor Eurostat).
De asemenea, indicatorul de incredere in sectorul de constructii din Romania s-a ajustat cu un ritm lunar de 1,9 puncte la -9,1 puncte in decembrie, cel mai redus din august. La nivelul Zonei Euro indicatorul de incredere in constructii a crescut cu un punct luna/luna la 3,8 puncte in decembrie, maximul din luna mai.
Totodata, indicatorul de incredere in comertul cu amanuntul din Romania s-a redus cu 0,5 puncte luna/luna la 11,6 puncte in decembrie, minimul din octombrie. Pe de alta parte, in Zona Euro acest indicator s-a majorat cu trei puncte luna/luna la -3,6 puncte, cel mai ridicat nivel din luna martie.
Nu in ultimul rand, indicatorul de incredere in industrie in Romania s-a ajustat pentru a doua luna consecutiv in decembrie, cu un ritm lunar de 0,7 puncte, la -1,0 punct, cea mai slaba evolutie din august. In Zona Euro, acest indicator a crescut in decembrie (dupa patru luni de ajustare), cu un ritm lunar de 0,4 puncte la -1,5 puncte.
Conform scenariului macroeconomic central BT economia nationala ar putea creste cu dinamici anuale de 4,6% in 2022, 2,4% in 2023, respectiv 3,7% in 2024. Scenariul este sustinut de perspective de continuare a fluxurilor investitionale in economie, date fiind premisele de implementare a programelor Uniunii Europene si mentinerea costurilor reale de finantare la un nivel accesibil. Astfel, investitiile productive ar putea creste cu ritmuri anuale de 5,3% in 2022, 5,2% in 2023, respectiv 7,6% in 2024, cu impact de antrenare in economie.
Pentru economia Zonei Euro previziunile recente ale Bloomberg exprima premise de evolutie cu ritmuri anuale de 3,3% in 2022, -0,1% in 2023, respectiv 1,4% in 2024.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter