Reorganizarea teritoriala totala a Romaniei prin reducerea numarului de judete la 15 reprezinta o prioritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, sustin reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).
Conform sursei citate, CCIR a organizat o intalnire de lucru cu importante organizatii patronale si profesionale sectoriale din Romania.
Discutiile s-au axat pe situatia economica actuala, posibilitatile de dezvoltare si de promovare a produselor si serviciilor romanesti si modalitatile de reducere a cheltuielilor publice.
Astfel, organizatiile semnatare considera drept prioritara reorganizarea teritoriala totala a Romaniei prin reducerea numarului de judete la 15, precum si redefinirea notiunii de comuna ca localitate cu cel putin 5000 de locuitori.
"Reorganizarea ar trebui sa se realizeze pe modelul organizarii Curtilor de Apel, care sunt in numar de 15, respectiv la Bucuresti, Craiova, Timisoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iasi, Galati, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Alba-Iulia, Targu Mures, Bacau, Brasov. Se poate prelua acest model si in cazul judetelor, mai ales ca in Constitutia Romaniei nu se vorbeste de un anumit numar de judete. Evident, acest lucru trebuie sa fie asumat de catre decidenti, fiind, totodata, si un act de curaj politic, in urma unei dezbateri consistente si transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiti in economia romaneasca", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit sursei citate, organizatiile semnatare sunt: Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Federatia Patronala din Industria Materialelor de Constructii din Romania (PATROMAT), Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV), Asociatia Brokerilor din Romania.