Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia sectorului de constructii in luna martie si primul trimestru din 2021. Statisticile indica cresterea acestui sector intensiv in capital si forta de munca cu ritmuri lente si o evolutie a dinamicii anuale sub potential pentru a sasea luna consecutiv in martie, pe fondul efectului baza (data fiind majorarea puternica inregistrata in anul pandemic 2020).
Astfel, datele publicate astazi de INS indica majorarea sectorului de constructii cu o dinamica lunara de 0.8% in martie, dupa avansul cu 3.8% luna/luna din februarie. Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea reparatiilor curente si constructiilor noi cu ritmuri lunare de 2.5%, respectiv 4.4%. Pe de alta parte, lucrarile de reparatii capitale s-au ajustat cu un ritm lunar de 22.1%.
Ritmul anual al volumului lucrarilor din sectorul de constructii a decelerat de la 5.4% in februarie la 2.2% in martie. Constructiile noi s-au majorat cu 11% an/an, contrabalansand scaderea inregistrata de reparatiile curente si reparatiile capitale, cu ritmuri anuale de 12%, respectiv 21.7%.
Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza majorarea lucrarilor de constructii cladiri rezidentiale pentru a doua luna la rand in martie, cu un ritm anual in accelerare la 14.1% (maximul din decembrie). De asemenea, lucrarile de constructii ingineresti au crescut pentru a 25-a luna la rand in martie, dar cu o dinamica anuala in decelerare la 1.1%.
Pe de alta parte, lucrarile de constructii cladiri nerezidentiale s-au ajustat cu 4.9% an/an in martie. Astfel, in primul trimestru al anului curent sectorul de constructii s-a majorat cu 1.2% an/an.
Evolutia a fost determinata de majorarea constructiilor noi cu 6.2% an/an, care a contrabalansat ajustarea reparatiilor curente si reparatiilor capitale cu dinamici anuale de 7.8%, respectiv 12.3%.
Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza majorarea lucrarilor de constructii ingineresti cu 5.6% an/an in perioada ianuarie-martie, sustinuta de cresterea investitiilor publice (cheltuielile de capital ale statului au urcat cu 36.7% an/an la 4.54 miliarde RON, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice).
De asemenea, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale au consemnat un avans de 2.6% an/an in perioada ianuarie-martie 2021, dinamica sustinuta de nivelul redus/accesibil al costurilor reale de finantare. Pe de alta parte, lucrarile de constructii cladiri nerezidentiale s-au diminuat cu 6.6% an/an in trimestrul I din 2021.
Conform estimarilor econometrice elaborate (si reprezentate in al treilea grafic alaturat) ritmul anual al sectorului de constructii s-a situat sub potential pentru a sasea luna la rand in martie. Aceasta evolutie poate fi interpretata sub forma unui proces de normalizare, dupa ritmurile foarte inalte inregistrate pe parcursul ultimelor trimestre.
Mentinem previziunile pe termen scurt si mediu pentru evolutia sectorului de constructii din Romania: crestere cu o dinamica medie anuala de cel putin 7.5% in perioada 2021-2025, aspect evidentiat in ultimul grafic alaturat.
Aceasta perspectiva este sustinuta de o serie de factori: nivelul redus/accesibil al costurilor reale de finantare, potentialul ridicat de dezvoltare pentru infrastructura critica si implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana in 2020 (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027).