Noile previziuni indica perspectiva unui potential de crestere cu un ritm mediu anual de peste 2,5% in intervalul 2020-2022, scenariu sustinut de mix-ul relaxat de politici economice la nivelul Uniunii Europene si in Romania, precum si de climatul pozitiv din pietele financiare internationale, arata o analiza a Bancii Transilvania (BT), referitoare la redeschiderea graduala a economiei.
"In acest scenariu ne asteptam la intrarea intr-un nou ciclu investitional pe termen scurt si la ameliorarea contributiei exportului net la dinamica anuala a PIB (ca urmare a incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc). La nivelul economiei financiare prognozam continuarea tendintei de crestere pentru cursul EUR/RON si scaderea graduala a costurilor de finantare, in convergenta spre nivelurile medii din Europa Centrala si Zona Euro pe termen mediu. Consideram ca principalii factori de risc la adresa evolutiei economiei interne in perioada urmatoare constau in: climatul macro-financiar international si european, cu impact asupra fluxurilor de capital adresate economiilor emergente; dinamica indicatorilor care comensureaza pandemia si deciziile de politica economica in context electoral pe plan intern; provocarile din sfera stabilitatii financiare; evolutiile geopolitice mondiale si regionale", arata dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica in cadrul BT si autorul analizei.
In ceea ce priveste activitatea economica, analiza puncteaza cresterea puternica din sectorul de constructii in ceea ce priveste oferta agregata (intensiv in capital si forta de munca), cu 23,3% in primul trimestru din 2020 comparativ cu aceeasi perioada din 2019, dinamica sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, continuarea programului Prima Casa si proiectele de investitii in infrastructura in derulare.
Pentru a consulta analiza integrala, click aici!