RO EN
Coșul este gol

BT: Evolutii divergente ale ritmurilor anuale din constructii in regiune, in ianuarie

Eurostat a comunicat datele privind dinamic a sectorului de constructii din tarile membre ale Uniunii Europene in luna ianuarie. Statisticile exprima consolidarea procesului de relansare in sfera acestui sector intensiv in capital si forta de munca la inceputul anului curent, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta crizei sanitare, arata o analiza realizata publicata de Banca Transilvania.
Pe de alta parte, se observa evolutii divergente ale dinamicii anuale din constructii in ianuarie - accelerare in Polonia si Romania vs. decelerare in Cehia si Ungaria. Astfel, in Polonia (prima economie din regiune, cu un PIB nominal de 0,6 trilioane euro in 2021) constructiile au crescut cu un ritm lunar de 19% in ianuarie (redinamizare dupa ajustarea cu 5,6% luna/luna din decembrie), conform Eurostat.
In dinamica an/an constructiile din Polonia au accelerat de la 1% in decembrie la 18,4% in ianuarie.
Conform Eurostat, in Romania (a doua economie din regiune, cu o dimensiune nominala de 239,7 miliarde euro in anul pandemic 2021) constructiile s-au majorat cu un ritm lunar de 8,3% in ianuarie, dinamica anuala accelerand la 13,2% (de la 1,5% in decembrie). In Cehia (a treia economie din Europa Centrala si de Est, cu un PIB nominal de 0,2 trilioane euro in anul pandemic 2021) constructiile au crescut pentru a treia luna consecutiv in ianuarie, cu o dinamica lunara de 1,5%, in decelerare de la 1,7% in decembrie. Ritmul anual al constructiilor din Cehia s-a temperat de la 9,9% in decembrie la 6,3% in ianuarie 2022, conform Eurostat. Nu in ultimul rand, in Ungaria (a patra economie din Europa Centrala si de Est, cu un PIB nominal de peste 150 miliarde euro in 2021) sectorul de constructii a scazut cu un ritm lunar de 6,3% in ianuarie, iar dinamica anuala a decelerat la 3,3% (de la 29% in decembrie 2021).
"Estimarile econometrice elaborate exprima evolutia sectorului de constructii la un ritm peste potential in tarile din regiune in ianuarie, pentru a sasea luna consecutiv in Polonia, Cehia si Ungaria si la un nivel inferior componentei structurale pentru a 12-a luna consecutiv in Romania. Cele mai recente previziuni macroeconomice BT indica perspectiva cresterii economiei Romaniei cu 3,5% in 2022, 4,4% in 2023 si 4,7% in 2024", arata analiza BT, semnata de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica.
Pentru PIB-ul Poloniei, Bloomberg previzioneaza majorare cu dinamici anuale de 4,5% in 2022, 4% in 2023, respectiv 3,6% in 2024. In scenariul Bloomberg, economia Cehiei ar putea creste cu ritmuri anuale de 3,8% in 2022, 3,5% in 2023, respectiv 2,7% in 2024. Nu in ultimul rand, PIB-ul Ungariei s-ar putea majora cu dinamici anuale de 4,5% in 2022, 3,8% in 2023, respectiv 3,1% in 2024, mai arata analiza Bancii Transilvania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter