Activitatea de investitii din Romania ramane cea mai scazuta din UE, numai 67% din companiile locale deruland proiecte de investitii in ultimul exercitiu financiar, comparativ cu media de 84% din UE, conform unui studiu publicat recent de Banca Europeana de Investitii (BEI). Pentru 2017, estimarile institutiei indica o noua reducere a numarului de companii din Romania care implementeaza proiecte de investitii, in timp ce valoarea investitiei raportata la numarul de angajati se va mentine, de asemenea, la cel mai redus nivel din UE, iar cota utilajelor si echipamentelor de ultima generatie utilizate de companiile din tara noastra va ramane sub media din UE, la fel ca ponderea cladirilor eficiente din punct de vedere energetic.
Printre barierele in calea investitiilor sunt specificate incertitudinile cu privire la viitor si disponibilitatea personalului cu competente necesare dezvoltarii companiilor. In plus, managerii firmelor romanesti considera ca infrastructura de transport este o problema considerabil mai mare decat in alte regiuni ale UE.
"In ceea ce priveste finantarea externa, aproximativ 5% dintre companii se confrunta cu constrangeri financiare, cota similara celorlalte tari din UE. Proportia firmelor care se confrunta cu dificultati in obtinerea de finantare externa a scazut comparativ cu anul precedent (cu 12%). Totodata, productivitatea firmelor din Romania este a doua cea mai scazuta dintre tarile UE. In ansamblu, 80% dintre companiile romanesti inregistreaza cea mai slaba productivitate din UE, firmele de servicii ocupand pozitii putin mai bune din acest punct de vedere", mai concluzioneaza analistii BEI.
Firmele de constructii au investit cel mai putin
Conform datelor BEI, circa 75% din companiile active in sectorul productiv din tara noastra au implementat proiecte de investitii in 2016, ocupand pozitii de top din acest punct de vedere, la polul opus aflandu-se firmele de constructii, numai jumatate dintre acestea fiind implicate in proiecte de inbvestitii in 2016. De asemenea, companiile mici si mijlocii (IMM) tind sa investeasca mai mult in comparatie cu marile companii (74% vs 59%).
"Pe langa rata scazuta a investitiilor, perspectivele indica o inrautatire din acest punct de vedere in 2017, pe masura ce asteptarile indica mai degraba o restrangere decat o extindere a activitatii companiilor din Romania. Exista, totodata, diferente semnificative intre sectoarele economice, firmele de constructii urmand a-si mentine la un nivel scazut rata de investitii, dar cu un potential mai mare de expansiune, in timp ce companiile din infrastructura - in pofida ratei scazute a investitiilor - prezinta riscuri importante de contractie in perioada urmatoare. Totodata, se estimeaza mentinerea pe un trend descrescator a nivelului investitiilor marilor companii si cresterea moderata a celor realizate de IMM", mai indica raportul BEI.
Numarul de firme din Romania care si-au intensificat activitatile de investitii in ultimul exercitiu financiar este numai putin mai mare decat al companiilor care si-au redus bugetele (3%). Pentru 2017, perspectiva este negativa, numarul firmelor care-si reduc investitiile urmand a-l depasi pe cel al companiilor care isi vor majora bugetele dedicate. Din punct de vedere sectorial, cele mai optimiste societati sunt cele din domeniul constructiilor, la polul opus aflandu-se companiile din infrastructura.
Cele mai multe investitii vizeaza inlocuirea echipamentelor existente
In perspectiva, in urmatorii trei ani, companiile din Romania se vor indrepta preponderent catre inlocuirea utilajelor si echipamentelor existente (35% din totalul investitiilor), urmate de extinderea capacitatilor de productie si servicii existente (29%), in timp ce bugetele pentru investitii in produse si servicii noi vor ajunge la 26% din total, ponderea acestora mentinandu-se sub media de 28% din UE.
Sectorul constructiilor se afla si din acest punct de vedere in partea inferioara a clasamentului, circa 20% din companiile active in sector neavand planificata nicio investitiei in urmatorii trei ani, fata de numai 8% dintre firmele de servicii.
In 2016, cele mai multe investitii realizate de companiile din Romania au vizat utilajele si echipamentele (58%), fonduri importante fiind alocate, de asemenea, pentru achizitia de terenuri si cladiri de afaceri (15%). Numai 5% dintre companii au alocat fonduri pentru cercetare si dezvoltare (R&D), anul trecut.