Piata romaneasca de factoring se stueaza la 2,25 miliarde euro la jumatatea anului in curs, potrivit celui mai recent studiu realizat de Asociatia Romana de Factoring (ARF). Analiza are la baza date oferite atat de membrii ARF (banci si IFN-uri), cat si estimari ale asociatiei cu privire la restul competitorilor de pe piata.
"Din comparatia cu aceeasi perioada a anului trecut, se constata ca piata de factoring este intr-o etapa de stabilizare, cifra totala situandu-se in aceeasi zona, cu un usor plus valoric, de aproximativ 2%. Temperarea cresterii volumelor de factoring a fost indusa atat de factori specifici pietei locale, cat si exogeni. La nivelul primului trimestru, un impact negativ puternic a fost resimtit odata cu introducerea taxei pe activele bancare. In acelasi timp, intreaga perioada a suferit ca urmare a degradarii situatiilor financiare, dar si a comportamentului la plata in sectorul public (influentate de acelasi pachet de masuri fiscale, dar si de gestionarea bugetelor, specifica unui an electoral). Incetinirea cresterii economice in zona euro si, in mod special, intrarea in recesiune tehnica a Germaniei, principalul partener comercial al Romaniei, cu o pondere semnificativa in comertul transfrontalier al tarii noastre, au facut si mai dificila misiunea furnizorilor de servicii de factoring", a declarat Bogdan Rosu, presedinte ARF.
Profilul companiilor care acceseaza finantari de factoring se pastreaza in aceleasi coordonate ca anul trecut. Astfel, 39% sunt firme mari, cu cifra de afaceri peste 50 miloane de euro, in timp ce companiile din zona IMM au o pondere de 22%. Restul procentelor se afla in zona societatilor care au cifre de afaceri intre 5 si 50 milioane de euro.
34% din finantarile interne sunt realizate prin factoring revers
In cifre absolute, ARF estimeaza ca factoringul intern s-a mentinut la un nivel de 1,7 miliarde euro, similar cu aceeasi perioada a anului 2018.
Factoringul invers (Reverse Factoring / Supply Chain Financing) se afla intr-o crestere constanta, fiind foarte bine receptat de catre aderenti. Cifra inregistrata pe acest produs, la nivelul pietei, a ajuns la aproximativ 600 milioane de euro in prima jumatate a anului, in crestere cu 7% fata de primul semestru din 2018. Factoringul invers este prezent in piata de aproximativ zece ani, dar a fost dezvoltat puternic cu precadere in ultimi patru ani, reprezentand, la momentul colectarii datelor studiului, aproximativ 34% din volumul total al operatiunilor de factoring intern.
"Acest tip de finantare are o trasatura speciala, in sensul ca este propus furnizorilor de servicii si produse direct de catre beneficiarul acestora, impreuna cu furnizorul de factoring partener. In baza structurii agreate intre parti, furnizorii isi pot incasa facturile imediat dupa emitere, iar Debitorul cedat, initiatorul programului de factoring invers, beneficiaza de o optimizarea a cash-flow-ului, ambii parteneri suportand costuri extrem de avantajoase, bazate pe situatia financiara solida a Debitorului", explica Bogdan Rosu.
Chiar daca raportat la piata, volumele de factoring revers realizate de IFN-uri sunt inca modeste, ca tendinta, se poate remarca o dublare a acestor operatiuni. La realizarea estimarilor de piata la nivelul primelor sase luni din 2019 au contribuit un numar de 11 banci si institutii financiare nebancare, care ofera servicii de factoring.
***
Membrii ARF sunt Access Financial Services IFN SA, Banca Comerciala Romana SA, BRD - Groupe Societe Generale SA, Banca Transilvania SA, CEC Bank, EximBank, First Bank Romania SA, IFN Next Capital Finance SA, ING Bank Romania SA, Intesa Sanpaolo Bank, Libra Internet Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank SA si Unicredit Bank SA.