RO EN
Coșul este gol

MFP a lansat in dezbatere publica programul „O familie, o casa”

La data de 23 mai 2019, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lansat in dezbatere publica proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) privind unele masuri in vederea implementarii programului „O familie, o casa”.
Acest program, mult mai favorabil si atractiv pentru beneficiari, vine in completarea programului „Prima casa”, legiuitorul explicand ca noul program „are un caracter social si are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat sau prin obtinerea de catre cumparator a unei prime de la stat, pentru achizitia de locuinte noi, urmand a avea astfel un efect antrenant in economie, prin incurajarea cumpararii de locuinte noi sau utilizate de cel mult cinci ani de la data finalizarii constructiei.
In ceea ce priveste conditiile financiare, durata creditului garantat este de maximum 20 ani, iar costul creditului este de 5,5% pe an, pe toata durata creditului garantat de stat. In costul creditului nu se includ costul evaluarii imobilului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate si comisionul de gestiune datorat de MFP catre FNGCIMM, dupa caz. Nu se accepta niciun comision sau alt cost perceput, cu exceptia celor prevazute de actul normativ ce reglementeaza programul. Pentru creditele acordate pe o perioada care depaseste 10 ani, inclusiv perioada de gratie, bancile pot solicita reevaluarea costului creditului doar in cazul in care indicele de referinta a creditelor de consum – IRCC – pentru trimestrul in care se atinge maturitatea de 10 ani, la care se adauga marja de doua puncte procentuale, depaseste valoarea de 6,5 puncte procentuale. In aceste conditii, bancile pot majora costul creditului prin majorarea marjei cu diferenta dintre valoarea IRCC aplicabil creditelor de consum pentru trimestrul in care se atinge maturitatea de 10 ani a creditului, la care se adauga doua puncte procentuale si valoarea de 5,5 puncte procentuale. Majorarea marjei nu poate conduce la un cost ce va depasi 7,5 puncte procentuale si este valabila pe toata durata ramasa de rambursat a creditului.
In cazul locuintelor cu valoare mai mica sau egala cu 570.000 de lei, avansul minim este cuprins intre 5% - 10% din valoarea creditului garantat de stat, cu posibilitatea beneficiarului de a opta pentru un avans mai mare de 10%, acesta reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata. Pentru locuintele care depasesc valoarea de 570.000 de lei, avansul minim este cuprins intre 28.500 de lei si 57.000 de lei, cu conditia respectarii unor prevederi din OUG. Garantia se acorda in numele si in contul statului, in proportie de 80% din valoarea creditului/finantarii, cu exceptia dobanzilor, comisioanelor si spezelor bancare prevazute in actul normativ ce reglementeaza programul.
In ceea ce priveste informatiile la zi cu privire la evolutia programului „Prima casa”, oficialii MFP arata ca plafonul total de garantare alocat pentru anul 2019 este de 2.000 de milioane de lei. De asemenea, de la lansarea programului, in anul 2009, pana la finele lunii martie 2019, au fost acordate 270.641 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 24.037,14 milioane lei. Potrivit legislatiei programului „Prima casa”, beneficiarul programului trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a imobilului. Pana in prezent, au fost executate un numar de 821 de garantii, in valoare de 65,855 milioane de lei, din care s-a recuperat de catre ANAF suma de 23 milioane de lei. Pentru a descarca proiectul de OUG si nota de fundamentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter