Peri Romania, companie specializata in furnizarea de sisteme de cofrare, esafodaj si schele metalice, estimeaza ca piata locala de profil va inregistra o crestere de 10%-15% in 2015, dupa ce anul trecut s-a majorat cu 30%, pana la 110-120 milioane de lei. Peri Romania este subsidiara locala a grupului german Peri, lider mondial in domeniul cofrajelor si echipamentelor pentru santier, cu afaceri anuale de peste un miliard de euro.
Interviu cu Alexandru Ungur, directorul general al Peri Romania.
- Ce perspective se observa pe piata sistemelor de cofrare, pe termen mediu?
- Anul 2014 a reprezentat o perioada-pivot, in care piata sistemelor de cofrare si-a oprit caderea inceputa dupa criza financiara si a inceput sa creasca semnificativ. Tendinta ascendenta va continua si in intervalul 2015-2016, probabil la un ritm putin mai moderat. Piata ramane, in continuare, foarte sensibila la pret. Valoarea scazuta a costurilor de inchiriere sau cumparare ramane factorul cel mai important in formarea deciziei de achizitie, care primeaza asupra avantajelor tehnice si calitatii produselor. Astfel, desi in tarile vecine se observa de cativa ani o tendinta de migrare catre sistemele modulare si cele din categoria high-end, care permit realizarea unor lucrari de calitate, in Romania se prefera sistemele mai simple (entry-level) si mai ieftine, in detrimentul rapiditatii si al costurilor de instalare, uneori si al calitatii.
- Cum vor evolua afacerile Peri Romania, in acest context?
- In primele sase luni din 2015, am ajuns la o cifra de afaceri de circa 8,5 milioane de lei, pentru intregul an avand in vedere vanzari totale de 18 milioane de euro. Va fi consemnata, astfel, o crestere de 15%-20% fata de nivelul din 2014. In prezent, o treime din cifra de afaceri se datoreaza vanzarilor de sisteme si doua treimi activitatilor de inchiriere. In aceste conditii, Peri Romania are o cota de 10%-15% din totalul pietei sistemelor de cofrare. In perioada urmatoare, vom investi in reinnoirea si extinderea parcului de materiale, orientarea catre produsele solicitate de parteneri (sisteme usoare pentru pereti si plansee) si mizam pe vanzarea de placaj si foaie cofranta, pe cresterea cotei de piata si mentinerea sau majorarea profitabilitatii. Avand in vedere presiunea extrem de mare ce se mentine la nivelul preturilor si concurenta intensa, nu ne va fi usor sa ne mentinem profitabilitatea si, ca atare, se va pune un accent important pe reducerea costurilor.
- Care sunt cele mai importante santiere unde livrati sisteme de cofrare?
- In prezent, furnizam sisteme pe santierul autostrazii Sebes-Turda, dar si pentru executia noii cladiri din cadrul campusului universitar Politehnica Bucuresti si pentru renovarea Palatului Culturii din Iasi. Capitala ramane, in continuare, orasul unde se concentreaza cele mai multe investitii, in special in domeniile rezidential si comercial. Transilvania a cunoscut cea mai mare crestere, in special in domeniul proiectelor de infrastructura. Sistemele modulare pentru pereti Trio si Domino raman cele mai cautate produse, avand o pondere de 34% din cifra de afaceri.